Poljoprivrednici apeluju: Sigurnosnim ramovima spriječiti stradanje traktorista

121
traktor-1
U Republici Srpskoj u 2021. registrovano je 4.900 traktora, a u toj godini smrtno je stradalo pet traktorista. Poljoprivrednici Srpske kažu da bi besplatna dodjela sigurnosnih ramova bila od velike koristi.

Potreba za sigurnosnim ramovima na traktorima, koji sprečavaju stradanje traktoriste pri prevrtanju traktora, najprisutnija je u brdskim i planinskim predjelima Republike Srpske, rekao je Srni predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković.

Komentarišući akciju koju sprovodi Srbija koja poljoprivrednicima dodjeljuju besplatne sigurnosne ramove za traktore, Marinković je rekao da bi takva pomoć i poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj bila od velike koristi.

“Svaka pomoć za poljoprivrednog proizvođača je dobrodošla, pa bi bio i taj vid pomoći radi bezbjednosti”, rekao je Marinković.

On je dodao da je potrebno i da poljoprivrednici steknu svijest o neophodnosti postavljanja sigurnosnih ramova na svoje traktore.

Tokom 2021. poginulo pet traktorista

U Republici Srpskoj, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u 2021. godini smrtno je stradalo pet traktorista, teške povrede doživjela su trojica, a lakše 20 traktorista, rekao je Srni rukovodilac Odsjeka za vozače, puteve i vozila pri Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Nikola Torbica.

Torbica je naveo da je te godine u Srpskoj bilo registrovano 4.900 traktora, dodajući da Agencija nema podatke koliko je traktora opremljeno sigurnosnim ramovima.

Na upit Srne o značaju i mogućnosti akcije besplatne dodjele sigurnosnih ramova za traktore u Srpskoj, a po uzoru na aktivnost Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije, Torbica je rekao da je takva akcija korisna i za svaku pohvalu.

“Oni na ovaj način hoće da zaštite sve traktoriste i prilikom rada i prilikom kretanja na javnom putu što je za svaku pohvalu”, rekao je Torbica.

Agencija za bezbjednost saobraćaja nema sredstava

Upitan da li Agencija Srpske razmatrala akciju po uzoru na Srbiju, Torbica je naveo da to Agencija trenutno ne može realizovati.

“Za razliku od Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije naša agencija raspolaže sa znatno manjim budžetom koji za sad nije dovoljan za realizaciju jedne ovakve aktivnosti”, istakao je Torbica.

On navodi da se nezgode prevrtanja traktora obično događaju u radu na njivama, šumama i sličnim radnim uslovima, te se kao takve u evidenciji vode kao vanredni događaj, a ne kao saobraćajna nezgoda.

“Prema pravilniku o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i osnovnim uslovima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na putevima je propisao da na traktorima prvi put registrovanim u BiH nakon 1.1.1983. godine mora biti ugrađena sigurnosna kabina ili takav okvir da štiti vozača od ozlijede u slučaju prevrtanja traktora”, podsjetio je Torbica.

Ministarstvo subvencioniše nabavku ramova

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kako je rečeno Srni, podržava nabavku traktorskih kabina i u okviru toga nabavku sigurnosnih ramova.

Iz Ministarstva navode da je ta mjera definisana u Nacrtu pravilnika o kapitalnim investicijama u poljoprivrednoj proizvodnji za ovu godinu.

U tom dokumentu se navodi da pravo na podsticajna sredstva za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji korisnici ostvaruju za investicije u poljoprivrednu mehanizaciju među kojom su i traktorske kabine.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!