elektronski-upis-prvacica-rs

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske omogućilo je zainteresovanim roditeljima da za narednu školsku 2023/24. godinu izvrše elektronski upis učenika u prvi razred osnovne škole, koristeći internet platformu “eUpis”.

Ova internet platforma dostupna je na veb-stranici (eupis.skolers.org) i putem nje prijava djece za upis traje do 15. marta.

Stranici se može pristupiti uz korištenje bilo kojeg uređaja sa internet vezom kao što su računar, tablet ili telefon, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Nakon uspješne prijave, školska komisija za upis učenika kontaktiraće roditelje i informisati ih o terminima za testiranje djece i o drugim važnim informacijama.

Na osnovu elektronske saglasnosti roditelja, u okviru internet platforme “eUpis”, osnovna škola preuzima sve potrebne podatke za upis učenika u prvi razred iz informacionih sistema Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Ministarstva unutrašnjih poslova, a koji su sadržani u izvodu iz matične knjige rođenih, uvjerenju o državljanstvu i uvjerenju o prebivalištu.

Roditelji koji u toku popunjavanja podataka o učeniku, u okviru internet platforme Ministarstva prosvjete i kulture “eUpis”, daju saglasnost za korištenje digitalnih setova podataka iz evidencije institucija Republike Sprske nisu dužni da dostavljaju izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu i uvjerenje o prebivalištu u štampanom obliku.

Internet platforma “eUpis” kreirana je u skladu sa najvišim standardima i zahtjevima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u vezi sa zaštitom ličnih podataka.

Resorni ministar Željka Stojičić rekla je da elektronski upis učenika u osnovnu školu predstavlja olakšanje za roditelje učenika i vaspitno-obrazovne ustanove, kao i za jedinice lokalnih samouprava i policijske uprave u Srpskoj, navedeno je u saopštenju.

Stojičićeva je pozvala sve zainteresovane roditelje da iskoriste prednosti informaciono-komunikacionih tehnologija i da na brz i jednostavan način upišu svoju djecu u školu.

Ona je istakla da “eUpis” učenika omogućava školama da blagovremeno uoče koji sve učenici nisu prijavljeni za upis u prvi razred, te da u definisanim rokovima obavijeste roditelje ili staratelje učenika.

Roditelji koji ne žele da koriste internet platformu “eUpis” i dalje imaju mogućnost da, kao što je bio slučaj u prethodnom periodu, upis učenika izvrše u prostorijama vaspitno-obrazovne ustanova, u skladu sa upisnim područjem.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!