Besplatni pregledi tokom marta u privatnim dermatovenerološkim ordinacijama

459

U slučaju pojave bilo kakvih promjena na koži, a naročito akni koje su jasno vidljive i mogu prerasti u ozbiljan zdravstveni problem, potrebno je potražiti pomoć dermatologa kako bi se omogućilo adekvatno liječenje i izbjegle komplikacije.

Ovo je izjavila Jelena Petković-Dabić, specijalista dermatolog s Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka i predsjednica Udruženja doktora za kožne i polne bolesti “CUTIS” iz Banjaluke.

Ovo udruženje, koje broji više od 40 dermatovenerologa, pokrenulo je kampanju “Pokaži se 2023”, koja je posvećena borbi protiv akni, kao jednoj od najučestalijih kožnih bolesti današnjice, a tim povodom biće organizovani besplatni pregledi od 1. do 31. marta u privatnim dermatovenerološkim ordinacijama na području cijele BiH.

– Uključeno je oko 15 dermatoloških poliklinika iz banjalučke i sarajevske regije i biće obezbijeđeno 100 besplatnih pregleda akni, a svaki pacijent na poklon će dobiti besplatne uzorke dermokozmetičkih proizvoda, koji su im neophodni na početku liječenja, a koje su obezbijedili naši sponzori – napomenula je Petković-Dabić za “Glas”.

Prijave se vrše isključivo putem hrvatskog portala “estetica.hr” s kojim zajednički sprovode kampanju, a vrše se klikom na baner “Pokaži se” uz odabir željenog grada i ordinacije i biće omogućene do popunjavanja predviđenog broja termina.

– To je akcija koja se sprovodi na području Hrvatske već drugu godinu i izuzetno je uspješna u smislu velikog odziva pacijenata koji se javljaju na preglede. Samim tim želimo i mi podići svijest vezano za liječenje akni i pravovremeno obraćanje dermatologu – rekla je Petković-Dabić.

Ona ističe da je borba protiv akni dugotrajan proces koji zahtijeva strpljenje, što je najveći izazov za svakog pacijenta.

– Liječenje zna potrajati i do šest mjeseci, a nekad i duže i najvažnije je da pacijent sarađuje s nama, jer je tada uspjeh zagarantovan. Akne se javljaju već od osme godine života, a najučestaliji je period do petnaeste godine, iako pregledamo čak i bebe. Roditelji nam se u svakom trenutku mogu obratiti i potražiti stručnu pomoć – kaže Petković-Dabić.

Nove besplatne preglede udruženje će realizovati u maju u okviru sedmice borbe protiv melanoma u saradnji s euromelanoma grupom, koju čine dermatolozi iz 30 zemalja.

– Zajednički ćemo sumirati rezultate kako bismo sagledali trend porasta broja novih slučajeva melanoma i planirali buduće kampanje. Planiramo obići javna mjesta i pregledati ljude koji dobrovoljno pristanu, a koji se možda ne bi sami odlučili da dođu na pregled, što će imati veliki značaj u ranom otkrivanju karcinoma kože – rekla je ona.

Njihovom udruženju, kako kaže, pristupa sve veći broj dermatologa, ne samo iz Srpske već i Federacije BiH.

– Želimo dermatologiju vratiti na prijašnji nivo kada je djelovalo Udruženje dermatovenerologa RS koje posljednjih godina nije aktivno. Imamo podršku da pristupimo Evropskom udruženju dermatovenerologa, ali uslov za to je da budemo udruženi na nivou BiH pa nam se zato priključuju i specijalisti iz svih krajeva zemlje. Zajedničkim nastupom omogućićemo višestruku korist za razvoj ove grane medicine na našim prostorima – istakla je Petković-Dabić.

Simpozijum

Udruženje “CUTIS”, koje je osnovano u junu prošle godine, organizovalo je od 7. do 9. oktobra u Banjaluci prvi Međunarodni simpozijum sa oko 120 učesnika, među kojima su bili eminentni stručnjaci s dermatoveneroloških klinika iz cijelog regiona i predavači iz Evropskog udruženja dermatologa. U planu je da ovaj simpozijum postane tradicionalan i bude svake godine u oktobru.

Izvor: Glas SRpske

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!