sastanak-protiv trgovine ljudima

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници Информацију о пружању помоћи становништву Турске, погођеним катастрофалним земљотресом.

Према одлуци, у подручја погођена земљотресом биће упућена помоћ у основним животним намирницама.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о стању у области индустрије у 2022. години, према којој се наводи да је током 2022. године настављен тренд раста броја запослених у индустрији, док је, у истом периоду, индустријска производња порасла за 2,1 одсто.

Највећи раст забиљежен је у прерађивачкој индустрији (2,6 одсто) и производњи и снабдијевању електричном енергијом (3 одсто).

Просјечан број запослених у прерађивачкој индустрији, која је, са 63,5 одсто доминатна у укупној индустријској производњи, износио је 59.878 и већи је за 1,8 одсто, односно за 1.062 радника у односу на 2021. годину. Такође, прерађивачка индустрија је остварила извоз већи за 22,5 одсто у односу на 2021. годину.

Влада Републике Српске донијела је и Одлуку о утврђивању услова за додјелу концесије путем преговарачког поступка за изградњу и кориштење соларне електране “Ада поље”, на подручју Мркоњић Града.

Одлуку је донесена на захтјев “Хидроелектрана на Врбасу”, које намјеравају градити соларну електрану капацитета од 9,62 мегавата, у процијењеној вриједности од 23,3 милиона КМ. Електрана би била изграђена на површини од 12,2 хектара, у близини ХЕ “Бочац”, а на земљишту које је у власништву “Хидроелектрана на Врбасу”.

Такође, усвојена је и Одлука о праву преноса власништва над 10 нових санитетских возила са Министарства здравља и социјалне заштите на сљедеће јавне здравствене установе: Дом здравља Бањалука, Дом здравља Челинац, Дом здравља Бијељина, Дом здравља Котор Варош, Дом здравља Лакташи, Дом здравља Рудо, Дом здравља Угљевик, Дом здравља Вишеград, Дом здравља Зворник и болница “Србија” Источно Сарајево.

Укупна вриједност возила износи 1,32 милиона КМ, а набављена су у оквиру Хитног пројекта корона вируса, финансираног кредитним средствима Свјетске банке. Ресорно министарство ће у наредном периоду испоручити сантитетска возила наведеним здравственим установама.

Истовремено, усвојена је Одлука о утврђивању средњовјековне некрополе стећака “Радовац” (село Потком код Берковића) непокретним културним добром од великог значаја.

Некропола “Радовац” броји 244 стећака који потичу из периода 14. и прве половине 15. вијека и према бројности припада групи тзв. великих некропола.

Одлуком су дозвољени искључиво истраживачки и конзерваторско-рестаураторски радови, радови на текућем одржавању, укључујући и радове који имају за циљ презентацију културног добра. Простор споменика се може користити у културне и едукативне сврхе и биће отворен и доступан јавности.

 

Izvor: RTRS

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!