Iako novi “Turbo road” kružni tok u Banjaluci još nije izgrađen, već se postavljaju pitanja na koji način se njime voziti, odnosno po čemu će se ovaj kružni tok razlikovati od klasičnih.

Stručnjaci iz oblasti saobraćaja i bezbjednosti, objasnili su kako da se vozači ponašaju u ovoj kružnoj raskrsnici.

Milija Radović, zamjenik predsjednika Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, objasnio je razliku između običnih kružnih raskrsnica i turbo kružnih tokova.

“Kod tkz. turbo kružnih raskrsnica fizički je izvršeno razdvajanje saobraćajnih tokova i to preprekama, koje su u ovom slučaju ivičnjaci”, kaže Radović za “Nezavisne novine”.

Ovi ivičnjaci su tu da vrše usmjeravanje vozila. Dakle, kada vozač uđe u kružnu saobraćajnicu zauzimajući jednu traku, npr. spoljašnju, on dalje može samo da prati tu traku.

“Ovim se smanjuje broj konfliktnih tačaka što umanjuje šanse za saobraćajne nezgode”, kaže Radović.

Dakle, vozače pri ulazak u kružni tok vodi saobraćajna signalizacija koje se moraju pridržavati, te ako se oni opredjele za jednu sabraćajnu traku mogu izaći samo gdje to prepreke za kolovoz fizički dozvoljavaju.

Nikola Ćopić, inženjer za bezbjednost saobraćaja i član koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja, ističe da “Turbo kružni tokovi” zbog svog specifičnog dizajna isključuju potrebu za prestrojavanje u samoj raskrsnici.

“Saobraćajnom signalizacijom prije ulaska ali i u samom kružnom toku jasno je određeno koju traku vozač treba da koristi od prilaza kružnoj raskrsnici, tokom kretanja pa do samog napuštanja iste”, ističe Ćopić za “Nezavisne novine”.

Ovi kružni tokovi, iako novina za Banjaluka, nisu Evropi strana, jer kako je Radović naglasio, u Sloveniji su oni potpuno zamjenili obične.

Podsjećamo, radovi na ovom kružnom toku počeli su u ponedjeljak, a ovaj moderni “Turbo road” kružni tok će regulisati saobraćajnicu između Gundulićeve ulice, ulice Olimpijskih pobjednika, pa sve do ističnog tranzita.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!