OBILJEŽEN DAN SIGURNIJEG INTERNETA NA UNIVERZITETU PIM

226

Na Univerzitetu PIM predavanjem na temu “Digitalno doba i digitalno nasilje” obilježen je Dan sigurnijeg interneta. Studenti, učenici SC “Ljubiša Mladenović”, njihovi profesori i nastavnici imali su priliku da čuju koje su to najčešće greške koje se nesvjesno čine svakodnevnim korištenjem interneta i društvenih mreža.

Olivije Zimonja, načelnik odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet, naglasio je da osim što nam olakšava život, internet može biti veoma opasno mjesto, jer svjedočimo jednoj vrsti disproporcije, gdje veliki broj korisnika nema tzv. internetsku pismenost. Nemali broj osoba ostavlja vlastite podatke i privatne fotografije javnosti, a to može da bude polazna tačka za brojne probleme, internet nasilje, sajber kriminal, ekspolataciju i sl.

Nakon predavanja prikazan je i kratki igrani film sniman po istinitim svjedočenjima, koji na najbolji mogući način ilustruje sve anomalije koje može da uzrokuje nesavjesna konzumacija društvenih mreža.
Na samom kraju, u diskusiju su se uključili studenti i učenici. Komentarišući sve ono što su čuli, zajedno sa predavačima izveli su zaključak da internet ima svoje benefite isključivo ukoliko vrijeme na njemu provodimo savjesno i odgovorno.

Ovo je bio još jedan u nizu događaja kojima Univerzitet PIM motiviše svoje studente da aktivno razmišljaju o problemima društva u kojem žive.

Mnogo više o ovom događaju poslušajte na linku: https://drive.google.com/drive/my-drive

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!