Kapacitet amfiteatra biće negdje između 280 i 330 sjedećih mjesta, a ukupna površina objekta biće između hiljadu i 1.200 metara kvadratnih, istakao je profesor Arhitektonsko – građevinsko – geodetskog fakulteta u Banjaluci Miroslav Malinović tokom konferencije za medije, na kojoj je bilo riječi o izgradnji amfiteatra, odnosno ljetne pozornice, u okviru koje će biti postavljeno i spomen obilježje stradalim studentima i radnicima Univerziteta u Banjaluci tokom Odbrambeno – otadžbinskog rata.

Malinović je takođe istakao i saradnju sa Gradom Banjaluka po ovom pitanju i objasnio da će u sklopu realizacije ovog projekta prvo biti raspisan međunarodni konkurs, koji će biti otvoren do 16. marta, nakon čega će konkursna komisija 31. marta vijećati i birati najbolje idejno rješenje.

“Mislim da je realno da se ove građevinske sezone krene sa radovima odmah, a ako ne bude problema oko nabavki očekujemo da objekat bude stavljen u funkciju prije početka naredne akademske godine”, tvrdi Malinović.

Sam objekat biće izgrađen na parceli kod Venecija mosta i Pravnog fakulteta, kako je dogovoreno sa Gradom, a pored amfiteatra u sklopu projekta biće postavljeno i spomen obilježje za više od 80 poginulih studenata i radnika Univerziteta u Banjaluci tokom Odbrambeno – otadžbinskog rata.

Zadovoljstvo postignutim dogovorom sa Univerzitetom istakao je i Vuk Višekruna, šef Odjeljenja za prostorno planiranje, koji je naročito naglasio potrebu odavanja počasti stradalim studentima.

Višekruna je dodao i da je Grad izdvojio 800.000 KM za ovaj projekat, ali da će sve zavisiti i od samog izabranog idejnog rješenja.

 

Izvor: BL Portal

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!