Fond zdravstvenog osiguranja danas je uvrstio 12 novih lijekova na A1 listu, kako bi roditelji djece koja koriste terapiju koja se ne može nabaviti u Republici Srpskoj i BiH mogli nastaviti sa ostvarivanjem prava na refundaciju. Ovo je juče najavljeno i obećano roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju i rijetkim bolestima u Srpskoj.

,,Ovo je još jedna u nizu aktivnosti koju je Fond preduzeo nakon usvajanja novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, budući da su njime izmjenjeni pojedini segmenti  u odnosu na ranije propise, uključujući i oblast refundacije troškova zdravstvene zaštite. Novim i izmjenama postojećih podzakonskih akata  nastojimo obezbijediti kontinuitet u ostvarivanju prava osiguranika, kao i da omogućimo primjenu svih novih prava predviđenih Zakonom u što kraćim rokovima”, ističu u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Pored lijekova koji su uvršteni na listu A1 i na listu A lijekova koji se izdaju na recept uvršten je novi dijetetski preparat – hrana za bebe alergične na proteine kravljeg mlijeka. U pitanju su  Novalac Allernova AR i Aptamil Allergy Digestive Care, koja će roditeljima biti dostupna u apotekama, a na teret Fonda.

Iz Fonda napominju da je lista lijekova koji se izdaju na recept izmjenjena sa namjerom da se prvenstveno roditeljima djece oboljele od pojedinih rijetkih oboljenja, te djece sa poteškoćama u razvoju omogući refundacija troškova za lijekove koji su neregistrovani i koji se većinom ne mogu ni nabaviti u domaćim apotekama.

,,Upravo iz tog razloga, lijekovi za koje se najčešće traže refundacije su uvršteni na listu A1 na kojoj se nalaze lijekovi koji nisu registrovani u BiH, ali nemaju alternativu i neophodni su u liječenju pojedinih oboljenja. Riječ je o lijekovima za epilepsiju, lupus, autoimune bolesti, Vilsonovu bolest i druge. Na ovaj način sistemski se uređuje ova oblast, budući da je novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske precizirao u kojim slučajevima se može odobriti refundacija troškova zdravstvene zaštite”, napominju u Fondu.

Naime, kada su u pitanju lijekovi koji se izdaju na recept, nije predviđena refundacija za one lijekove koji nisu obuhvaćeni na listi Fonda. Zbog toga su, kako kažu, rukovodstvo Fonda, stručne službe, komisija za lijekove, kao i resorno ministarstvo i Upravni odbor Fonda reagovali u najkraćem mogućem roku, kako bi se nastala situacija prevazišla.

,,Napominjemo da je u pitanju ”živa materija”, te da će se i u narednom periodu mijenjati propisi koji uređuju ovu oblast kako bi se prilagođavali potrebama osiguranika. Takođe, očekujemo i od farmaceutskih kompanija da pokažu veću zainteresovanost za registraciju lijekova u BiH kako bi se poboljšala dostupnost lijekova naročito za osjetljivu dječiju populaciju. Tada roditelji ne bi morali da lijekove nabavljaju u inostranstvu i da za njih naknadno refundiraju troškove”, ističu iz Fonda.

Podsjećamo, juče je u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske održan sastanak ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića sa predstavnicima Fonda i UKC RS, kao i predstavnicima Udruženja djece sa poteškoćama u razvoju Gradiška i Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske, kada su roditeljima i obećana rješenja novonastalog problema.

Izvor: BL Portal

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!