Tate sve više preuzimaju brigu o bebama: Zbog prihoda i karijere majke prekidaju porodiljsko

243
tate
Brigu o bebama u prvoj godini života sve češće preuzimaju tate, a veći prihodi i napredovanje u karijeri prema riječima upućenih glavni su motiv majkama za prekid porodiljskog odsustva i povratak na posao.

Prema podacima Fonda za dječiju zaštitu RS tokom 2022. godine izdata su 4.542 rješenja za porodiljsko odsustvo od čega se na očeve odnosilo 40 zahtjeva, što je procentualno 0,88 odsto. Godinu ranije porodiljsko odsustvo koristilo je 29 muškaraca od ukupno 4.228 izdatih rješenja kojima se odobrava to pravo, što je u procentima 0,69 odsto.

Prije više od deceniju očevi na porodiljskom bili su prava rijetkost. Tako je na primjer 2010. godine to pravo koristilo svega šest očeva, a 2014. godine njih 11.

Vlasnica škole za trudnice “Radosnica” Vlatka Bojanić, koja buduće roditelje već decenijama sprema za tu ulogu, kaže da se iz godine u godinu povećava broj očeva koji su spremni da brinu o bebama.

“Svaki mjesec upisujemo 100 trudnica sa kojima predavanja sluša i većina budućih tata. Stvari su se drastično promijenile unazad samo pet do deset godina, tate su osvijestile svoju ulogu roditelja i sada pružaju veću podršku i pomoć majkama. Muževi danas najčešće posežu za godišnjim odmorima i slobodnim danima u ranom periodu kada beba tek stigne kući da bi pomogli suprugama tokom babina, za razliku od ranije kada su to radile bake”, kaže Bojanićeva za “Glas Srpske” i dodaje da sve veći broj očeva prisustvuje i porodu, što je dokaz osviještenosti muškaraca i dobre edukacije.

Govoreći o motivima majki za raniji povratak na posao, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić navodi da su oni različiti počevši od napredovanja u karijeri, zasićenosti kućnim obavezama, ali najviše zbog većih prihoda koje mogu ostvariti radom.

“Muškarci koriste pravo na porodiljsko uglavnom kada imaju niža primanja od supruge. Majke koje su na višim pozicijama poput menadžerskih i rukovodećih vraćaju se na posao prije isteka predviđenog roka, jer pored ugovorenih plata radom ostvaruju dodatne bonuse i benefite. Na taj korak se odlučuju da ne bi ugrozile karijeru i svoj minuli rad. Plus što radne obaveze žena koje su na primjer direktori kompanija ne trpe odsustvo od godinu dana”, rekao je Račić za “Glas”.

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić smatra da je pohvalno što sve više muškaraca koristi ovu zakonsku mogućnost.

“Period od 12 mjeseci odsustva sa posla je ozbiljno vrijeme u kojem se gubi kontakt sa radnim okruženjem, obavezama, karijernim napredovanjem tako da je razumljivo da se dio majki odlučuje da koristi manji broj mjeseci. Takva rješenja su bila praksa i u prethodnoj državi u kojoj smo živjeli. Dobro je što imamo tu zakonsku mogućnost”, kazao je Aćić.

Zakon

Zakonom o radu u RS propisano je da otac i majka porodiljsko odsustvo mogu koristiti ravnopravno, s tim da je obavezno da prva dva mjeseca sa bebom provede majka. Otac nakon prva dva mjeseca može nastaviti da vodi brigu o djetetu do isteka predviđenog zakonskog roka od 12 mjeseci za prvo i drugorođeno dijete, odnosno 18 mjeseci za blizance, treće i svako naredno dijete.

Izvor: Glas Srpske

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!