Novi novogodišnji ukrasi su krasili uži centar Banjaluke za vrijeme proteklih praznika, iako je odluka o izboru dobavljača nakita donesena tek prošle sedmice. Osim toga ukrasi su plaćeni skuplje nego što je to bilo predviđeno tenderom.

Administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića je početkom novembra prošle godine raspisala javnu nabavku za kupovinu novogodišnjeg nakita vrijednosti 100.000 KM bez PDV-a.

Raspoloživih informacija o tom postupku nije bilo do nedavno. Tačnije, Grad Banjaluka je tek 18. januara 2023. godine donio odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Posao vrijedan 128.109 KM sa PDV-om je dobila firma „ABC Solutions“ i izdvojena suma je veća za 11.109 KM u odnosu na sredstva koja su bila planirana tenderom.

U obrazloženju odluke je navedeno da je rok za podnošenje ponuda istekao 25.11.2022. godine i da je u pristigla samo jedna ponuda, i to gore navedene firme.

„Komisija za javnu nabavku je pristupila analizi i ocjeni ponuda 28.11.2022. godine i tom prilikom ustanovila da je pristigla ponuda „ABC Solutions“ prihvatljiva za ugovorni organ“, navedeno je u obrazloženju odluke uz napomenu da je ista Komisija od gradonačelnika Draška Stanivukovića 12. januara ove godine zatražila saglasnost za donošenje odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača, čija je ukupna cijena ponude veća od procijenjene vrijednosti javne nabavke.

„Istoga dana Komisija je dobila saglasnost gradonačelnika i uputila prijedlog za donošenje odluke o izboru“, navedeno je u obrazloženju odluke.

Kako piše portal Capital, iz gore navedenih informacija je vidljivo da je cijeli postupak odabira dobavljača trajao nekoliko mjeseci (početak novembra 2022. godine do 18. januara ove godine) i obuhvatio je period praznika za koje je taj nakit i namijenjen.

Iako postupak nije bio zaključen, interesantno je da je nakit koji je bio predmet ove javne nabavke, tokom proteklih praznika bio postavljen u užem gradskom jezgru.

To je vidljivo na slikama koje je objavio Grad Banjaluka, ali i na slikama objavljenim u medijima.

Naime, u javnoj nabavci je bilo specificirana količina te kako taj nakit treba da izgleda uz detaljne skice, koje kada se uporede sa slikama iz prethodnih sedmica jasno pokazuju da se radi o istom nakitu.

Prema specifikaciji iz tenderske dokumentacije Grad Banjaluka je nabavio i ugradio 90 komada 2D svijetlećih ukrasa od biorazgradivog i reciklabilnog materijala koji je montiran na stubove javne rasvjete.

Urednik portala „Pratimo tendere“ Slobodan Golubović kaže da je u ovom slučaju samo napravljen privid transparentnosti te da je u praksi urađeno sve mimo tendera.

„Najplastičnije rečeno vjerovatno je bio dogovor: „Hajde ti zakači nakit po gradu, a mi ćemo tebi završiti tender“, kazao je Golubović, i dodao da sve ukazuje na to da je sve unaprijed dogovoreno, pa je onda kroz sistem formalizovano.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!