Sistem automatizovane protivgradne zaštite ćemo širiti i dalje, jer želimo da sve stanice budu automatske i da njima budu pokrivene sve opštine i gradovi u Republici Srpskoj, potvrdio je za BL portal direktor Protivgradne preventive Republike Srpske Tihomir Dejanović.

On navodi da će od ove sezone biti pokrivene nove opštine, a takođe i da će se odmah nastaviti radovi na proširenju ovog sistema.

„Mi smo protekle godine završili kompletnu istočnu Hercegovinu. Ovaj dio Srpske je sada kompletno pokriven i postavljen je automatski sistem sa 24 lansera. Sada nam je u planu pokrivanje opština Foča i Kalinovik“, ističe Dejanović.

Objašnjava da je Protivgradna preventiva Republike Srpske u saradnji sa Vladom, predvidjela da automatskim sistemom što prije bude pokrivena čitava Republika.

„Krenuli smo sa zapada, od Oštre Luke, Krupe na Uni, te opštine su ušle u sistem, a sada je plan da se ide prema opštinama Kotor Varoš, Teslić i dalje. Hercegovina je urađena kompletno, radi se Podrinje, cilj je da svih 350 stanica budu automatizovane“, navodi on.

Naoružan automatski lanser

Zadovoljstvo zbog planiranog proširenja sistema protivgradne zaštite i na opštinu Kotor Varoš ne krije njen načelnik Zdenko Sakan.

„Kod nas je već u proceduri postavljanje jedne protivgradne stanice koja će se nalaziti na Borcima. Trenutno se rješava pitanje zemljišta“, rekao je Sakan za BL portal i dodao da će to biti od velike pomoći njegovoj opštini, jer naleti grada uništavaju i prave štetu, ne samo na poljoprivrednim usjevima, već i na objektima, automobilima i šumi.

Upravo se u blizini Kotor Varoša, na planini Borja, nalazi jedan od dva radara, koji funkcionišu u okviru automatskog sistema u Srpskoj. Ovi radari rade u skladu sa svjetskim meteorološkim centrima i od velikog su značaja za protivgradni sistem Republike Srpske, potvrđuje Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Radar na Jahorini

„Pomoću njih se ukrštaju podaci, otkrivaju i prate gradonosni oblaci, preko informacionog sistema prati se kretanje gradonosnih oblaka i tamo gde postoji rizik od grada, automatski lanseri vrše izračunavanje potrebe i ugla za raketama kratkog i srednjeg dometa i blagovremeno dejstvuje“, objašnjava Minić  za BL portal i dodaje, da su na mjestima koja se nalaze u blizini granice, aerodroma i gdje nema dozvola za dejstvovanje, uočene veće štete i mogućnosti za nepogode, čime se još jednom pokazuje značaj sistema.

Takođe, Minić dodaje da je u planu izgradnja još jednog ovakvog radara u Trebinju, koji bi se, kako kaže, koristio i za planirani aerodrom, ali i za kompletnu pokrivenost Srpske radarskim sistemom.

Operativni rad u stanici za praćenje

„Sa završetkom tog radara, a ovih dana završava se i Podrinje, napravićemo cjelinu“, ističe Minić.

Protivgradni sistem u Srpskoj je tokom prošle godine, zbog nestabilnih vremenskih uslova, djelovao čak u 40 dana i ispalio 1.593 protivgradne rakete. To je znatno više nego ranijih godina, ali je najvažnije da je, prije svega na zadovoljstvo poljoprivrednika, spriječen nastanak značajnije štete.

 

Izvor: BL Portal

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!