Prema izvještajima iz matičnih knjiga, Banjaluka je tokom protekle 2022. godine postala bogatija za 3.263 mala sugrađana.

 

Na području grada, u godini koja je iza nas rođene su 1.622 djevojčice i 1.641 dječak.

Inače, Banjaluka je prvi grad koji je pokrenuo izradu strategije demografskog razvoja, kako bi se sistemski utvrdile mjere populacione politike.

Ovaj proces uveliko traje, odnosno u toku je izrada konačne verzije Strategije, budući da je završena faza javnih konsultacija.

U kontekstu pronatalitetne politike, kao i da je porodica u fokusu politika gradske adminictracije, pokazuje i to da su nastavljene sve dosadašnje dobre prakse Grada Banjaluke.

Kada je riječ o sufinansiranju troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje – vantjelesne oplodnje, u 2022. godini bila je rekordna podrška, pa je tako Grad podržao sve zahtjeve koji su ispunili uslove iz javnog poziva, njih 40, za šta je iz budžeta izdvojeno 160.000 KM. Upravo s ciljem veće podrške natalitetu, prošle godine izmijenjen je i Pravilnik o dodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici, koji je donio brojne olakšice.

Podršku natalitetu, Grad je obezbijedio i kroz novčanu podršku porodiljama, koje su stekle potomstvo u 2022. godini, a za te namjene iz gradskog budžeta izdvojeno je oko preko milion KM.

 

Gradska Uprava

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!