NAROD ZIMUJE U KONTEJNERIMA Obnova kuća u Baniji teče presporo, potrebna je pomoć (FOTO)

181
pomoć ljudima u Glini

Pozivom na broj 1415 svi mogu darivati 1 KM narodu Banije, koji treću zimu zimuje bez krova nad glavom.

Već treću zimu, narod u Glini i selima Glinskim, zimuje u kontejnerima. Bez krova nad glavom. Obnova, u zemljotresu porušenih kuća i objekata za stanovanje, koji je ovaj kraj pogodio krajem decembra 2020. godine, teče presporo. Među onima koji i danas gledaju u nebo nadajući se da će zima biti blaga ili da će im bar Bog pomoći je porodica Paripović.

– Živim u selu Kozaperovica nadomak Gline. Radila sam u javnim radovima na pola godine, i tako. Ugovor mi je istekao sada ne radim nigdje. Ni moji ukućani ne rade. Imam supruga, sina, snahu i unuka koji ime tek tri mjeseca. Stanje je teško. Živimo jako bjedno sa socijalnom pomoći od 1000 kn. Branka Bakšić Mitić me upisala ako prođem za služenje nemoćnih ako ne prođem,  ne znam šta ćemo. Snalazimo se kako znamo i umijemo – kaže na početku priče Sanja Adamović Paripović.

pomoć ljudima u Glini

Zemljotres kaže pamti kao da je juče bio. Zadesio ih je u dvorištu. Bio je to dan koji će, zbori,  dugo pamtiti.

 

– Sin mi je došao iz noćne smjene toga jutra. Radio je na pilani i kao da je predosjetio da će se nešto dešavati nije mu se spavalo. Negdje oko pola deset  je otišao da spava. Kada je počelo da trese i drma on nije čuo sta se dešava a mi nismo mogli do njega pošto se nije  moglo hodati, samo nas bacalo nazad. Ali moj suprug je ipak uspio da uđe u kuću i uprtio ga i iznio van. Bilo je jezivo. Kada smo malo došli sebi od straha, morali smo krov popravljati da nam kuća ne kisne. U kući je sve popadalo po podu, u hodniku je  sva popucalo i nosivi stubovi koji drže kuću jedva stoje. Šta da kažem osim jad i bjeda. Da mi nije Branke, ništa ne bismo imali – prisjeća se tih teških dana Sanja Adamović Paripović.

– Moje  komšije nisu baš puno nastradali,  imaju bijele i zelene naljepnice. Selo je zabačeno niko nije znao za nas nekoliko dana. Bili smo jadni. Zahvaljujući  Branki Bakšić Mitić dobili  smo montažnu kućicu. Civilna zaštita nije napravila ni vodu niti kanalizaciju. Još to nisu uradili iako su obećali. Nema ko nas sve nije prevario – tužno zbori Sanja.

U kućici se tako sada ne može stanovati . Ponuđeno im je kaže da im kuću napravi Republika Srbija. Ipak nisu prošli a porodica Paripović još uvijek ne zna za razloge zašto se to dogodilo. Kaže nam da je i SNV na ovom prostoru dijelio građevinski materijal, ali da ga oni, eto, ipak nisu dobili.

pomoć ljudima u Glini

– Da vam pravo kažem izgubila sam svaku nadu da će se neko sjetiti nas pošto smo već više puta prevareni i zato ne vjerujemo nikome dok god ne vidimo firme da počnu graditi kuću.  Da i moja djeca imaju gdje da budu – sa tugom zbori Sanja Adamović Paripović nadajući se ipak da će i njima svanuti neka bolja jutra.

U akciju pomoći Baniji, početkom januara ove godine uključio se i “Mozaik prijateljstva” iz Banjaluke, s ciljem da se prikupi novca kako bi se pomoglo narodu na Baniji.

pomoć ljudima u Glini

Pozivom na broj 1415 svi mogu darivati 1 KM narodu Banije, koji treću zimu zimuje bez krova nad glavom.

Stoga Budimo ljudi, budimo Ljudi za Ljude, poručuju iz Udruženja građana Mozaik prijateljstva.

Izvor: BLink.ba

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!