Republička uprava civilne zaštite, prema planu odbrane od poplava koju je usvojila Vlada, bez obzira na rizik, naložila je lokalnim zajednicama da pročiste rizične kanale, angažuju ljudstvo, pročiste bujične potoke, angažuju postojeću mehanizaciju ili dodatnu mehanizaciju iz privatnog sektora – istakao je Milan Novitović, v.d. direktor CZ Srpske, nakon sastanka koji je održan sa premijerom Radovanom Viškovićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savom Minićem, predstavnicima ЈU “Vode Srpske” i Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Nakon izdavanja crvenog meteoalarma Republička uprava CZ upozorila je, kaže Novitović,  sve institucije i građane o povećanoj količini padavina na području Hercegovine i gornjeg Podrinja. Naveo je da je gradonačelnicima i načelnicima naloženo preduzimanje preventivnih mjera.

“Definisali smo i prošli šta su obaveze javnih preduzeća, inspekcijskih organa. Rad Uprava Civilne zaštite danas će se organizovati u tri centra, u Foči, Višegradu i Trebinju, iz kog će se pratiti situacija”,  naveo je

On je naglasio da je veoma važna koordinacija sa lokalnim zajednicama ali i sa građanima koja treba ozbiljno da shvate ovu situaciju.

“Republička Uprava civilne zaštite, prema planu odbrane od poplava koju je usvojila Vlada, bez obzira na rizik, naložila je lokalnim zajednicama da pročiste rizične kanale, angažuju ljudstvo, pročiste bujične potoke, angažuju postojeću mehanizaciju ili dodatnu mehanizaciju iz privatnog sektora”, istakao je Novitović.

Minić je istakao da nema mjesta panici, ali da je potreban oprez.

“Kada je u pitanju praćenje situacije, ono je ovaj put ekspeditivnije. Iz Voda Srpske nam je potvrđeno da protočnost svih kanala u Srpskoj dobra. Ako olujno nevrijeme preko Crne Gore prenese dio padavina u Drinu, situacija može biti alarmantna. Ali moramo djelovati preventivno da umanjimo eventualnu štetu”, naglasio je Minić.

Istakao je da građani treba da budu u koordinaciji sa Civilnom zaštitom i Vodama Srpske.

Direktor ЈU “Vode Srpske” Miroslav Milovanović podsjetio je da je Vlada Republike Srpske uložila više od 300 miliona KM u zadnjih 10 godina u pročišćenje kanala.

“Oko hiljadu kilometara kanala je pročišćeno, što primarnih, to i sekundarnih i tercijarnih, što za rezultat ima bolju odvodnju i povećan stepen zaštite od poplava”, dodao je on.

 

Izvor: BL Portal

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!