Nema posla za 19 doktora nauka, a ovo će biti najtraženija zanimanja u Republici Srpskoj u 2023.godini

316
zavod za zapošljavanje

Zaključno sa novembrom 2022. godine, u Republici Srpskoj je bilo nezaposleno 19 doktora nauka i 40 magistara.

Najviše nezaposlenih doktora nauka nauka dolazi iz Banjaluke – njih 10, zatim 3 iz Istočnog Sarajeva, po dva iz Trebinja i Zvornika te po jedan iz Bijeljine i Prijedora.

Što se tiče magistara, 21 je iz Banjaluke, 7 iz Istočnog Sarajeva, 4 iz Trebinja, te po dva magistra iz Bijelijne, Doboja, Zvornika i Prijedora.

Prema zvaničnim podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske ukupan broj nezaposlenih visokoškolski obrazovanih osoba je 7321, dok je nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom 21 047.

Inače prema ranije objavljenim podacima, prosječna dužina čekanja na posao na evidenciji nezaposlenih lica zavisi prije svega od stepena stručne spreme, zanimanja, dodatnih znanja i sposobnosti koje osoba posjeduje, pokretljivosti van mjesta prebivališta, koliko je aktivna u traženju posla, broja iskazanih potreba u tom zanimanju, kao i od broja nezaposlenih građana sa istim zanimanjem.

U okviru visoke stručne spreme, do zaposlenja najbrže dolaze profesori matematike, profesori matematike i fizike, profesori informatike, ljekari i diplomirani inženjeri elektrotehnike. Prosječna dužina čekanja na zaposlenje ovih građana je do godinu dana.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje u okviru istraživanja o tržištu rada, od ukupno 1.015 anketiranih poslodavaca, 507 ili 50% je iskazalo potrebu za zapošljavanjem novih radnika u 2023. godini (2.792), uglavnom zbog očekivanog povećanja obima poslovanja. Najveće procijenjene potrebe za novim zapošljavanjem u narednoj godini iskazane su za zanimanjima u uslužnim djelatnostima (35,7%), potom industrijskim (33,5%), a slijede trgovina (21,4%) i građevinarstvo (8,8%).

Najtraženija zanimanja su sa srednjom školom do tri godine (KV, VKV) i to 55,69% ukupnih potreba, slijedi SSS (19,70%) i PKV, NSS (9,38%) i VSS (9,38%).

Najtraženija zanimanja III i KV stepena srednje stručne spreme u 2023. godini prema rezultatima anketiranja će biti: prodavač-trgovac, obućar, šivač, konobar, rukovalac mašinama za izradu plastičnih proizvoda, stolar, vozač kamiona, vozač teretnog vozila, ekonomski tehničar, bravar, doktor medicine, zidar, armirač, rukovalac građevinskim mašinama, krojač i dr. Iskazana je i značajna potražnja za pomoćnim radnicima u proizvodnji i radnicima za jednostavne poslove.

Za zanimanja sa visokom stručnom spremom, najveća potražnja prema prognozama poslodavaca biće iskazana za doktorima medicine, radnicima iz IT sektora (programeri, IT developeri i dr.), zatim ekonomistima, magistrima farmacije, te građevinskim inženjerima.

Od specifičnih kategorija, većina poslodavaca je iskazala spremnost za zapošljavanjem mladih bez radnog iskustva, žena iz ruralnih područja, nekvalifikovanih radnika, starijih od 50 godina kao i demobilisanih boraca, a najmanje su spremni zaposliti strane državljane kao potencijalnu novu radnu snagu na tržištu rada u Republici Srpskoj.

Izvor: Magazin Buka / 6yka.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!