Svečana akademija povodom Dana Republike: “Srpska stvorena bez ijednog pucnja”

168
akademija povodom dana republike

U Banjaluci je u toku svečana akademija povodom Dana Republike Srpske i 31 godina njenog postojanja.

akademija povodom dana republike

Svečanoj akademiji prisustvuju predsjednik Republike Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama javlja Srna.

Prisutni su i članovi Vlade Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, te zvanice iz javnog, društvenog i političkog života Republike Srpske, BiH i Srbije.

Dodik je poručio da je  srpski narod Republiku Srpske proglasio u miru, bez ijedne ljudske žrtve, te da u tom trenutku nije imao drugog izbora ukoliko je želio opstati na ovim prostorima.

“Nijedan pucanj se nije čuo u vremenu formiranja Republike Srpske. Nudili smo razne pristupe da sačuvamo mir, a neki su govorili da su spremni da žrtvuju mir za BiH. Da su Srbi tada htjeli BiH, sada bi Srba ovdje bilo u malim postotcima”, rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Republike Srpske.

On je dodao da sada Srba ima malo u Federaciji BiH i da ih je i to malo opstalo zahvaljujući Srpskoj i Srbiji.

“Govore nam da ne možemo da obilježavamo Dan Republike 9. januara. Nema naroda na svijetu kojem neki sud određuje kada mu je stvorena država, pa neće ni nama ovdje. Znamo kada smo je formirali”, poručio je Dodik.

On je istakao da Srbi i Srpska nikada nisu i ne žele nikoga da vrijeđaju.

“Čestitam Dan Republike Srpske – 9. januar, dan kada smo sa ponosom donijeli tešku, a rekao bih tada i neizvjesnu odluku o formiranju Srpske”, istakao je Dodik, prenosi Srna.

akademija povodom dana republike

Orlić: Rođendan Srpske  jedan od najznačajnijih datuma

Rođendan Republike Srpske je jedan od najznačajnijih datuma srpskog naroda, rekao je predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske.

“Izuzetna je čast i radost biti ovdje. Zajedno obilježavamo 31. godinu bitisanja Srpske”,  poručio je Orlić.

Kostić: Republika Srpska postala simbol slobode i opstanka

Srpski glumac Vuk Kostić rekao je da je Republika Srpska postala simbol slobode i opstanka srpskog naroda.

Kostić je istakao da “poštovanje predaka koji su ugradili svoje živote u našu slobodu treba da pamtimo, a ne zlopamtimo”.

“Treba da razaznamo ko su nam prijatelji, a ko nam ne misli dobro. Danas čuvamo Republiku Srpsku i Kosovo i Metohiju, podižući štit na braniku pravoslavlja”, dodao je Kostić.

Izvor: Nezavisne

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!