Čak ni taksisti koji svaki dan prolaze kraj stacioniranog radara u banjalučkoj ulici Doktora Mladena Stojanovića, nisu sigurni kojom bi brzinom trebalo da voze. Razlog – radara ima, ali ne i saobraćajnog znaka za ograničenje brzine.

“Mislim da je ograničenje 50 kilometara na sat, ali primijetio sam da vozači voze mnogo sporije kada prolaze kraj radara i tako stvaraju dodatnu gužvu”, kaže za BL portal jedan od banjalučkih takssista.

Stacionirani radar u ovom dijelu Banjaluke postavljen je 2020. godine i njegov posao je kontrola brzine. Međutim, to što nema znaka ponekad zbunjuje vozače koji onda voze mnogo sporije od dozvoljenog, što predstavlja problem, naročito u špicu, kad su gužve i inače velike.

“Znak može biti postavljen, ali i ne mora, jer na ovakvim mjestima gdje nema znakova za ograničenje brzine važe druga pravila koja regulišu ovo pitanje”, kaže u razgovoru za BL portal Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Republike Srpske.

On navodi da se u ovom slučaju poštuje pravilo o naseljenom mjestu, tako da je maksimalna dozvoljena brzina 50 kilometara na čas, kako je to propisano Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja BiH.

Odredbe ovog Zakona svi vozači bi trebalo da poznaju, ali i struka je saglasna da bi saobraćajni znak u prometnoj ulici kraj parka Mladen Stojanović ipak bio od koristi.

 

Izvor: BL Portal

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!