U Domu “Rada Vranješević” uvode novu uslugu: Stan za punoljetne štićenike od proljeća

245

Korisnici Doma za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” nakon 18. godine dobiće pravo na stanovanje u stanu, koji je u vlasništvu ove ustanove.

Potvrdila je ovo za “Glas Srpske” direktorica doma Darijana Kecman te dodala da je riječ o usluzi “Stanovanje uz podršku”, koja će punoljetnim štićenicima postati dostupna na proljeće ove godine.

– Riječ je o projektu koji je uveden planom transformacije doma. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Vlada Republike Srpske dodijelili su domu trosoban stan, koji je trenutno je u fazi renoviranja – kazala je Kecmanova. Dodala je da je stan u vlasništvo doma prešao u novembru.

– Pravo na stanovanje imaće troje punoljetnih štićenika, bez obzira na pol, a moći će da budu u njemu najduže godinu – rekla je Kecmanova. Dodala je da je uslov za ostvarivanje ovog prava primjerno vladanje u domu.

– Osim toga, uvela sam pravilo da dom mora da nađe djetetu posao, a ne da ga pusti na ulicu. “Stanovanje uz podršku” je odličan projekat, jer godinu dana nudi djeci određenu vrstu sigurnosti i pruža mogućnost da im ostane plata – rekla je Kecmanova. Dodala je da će dom obezbijediti hranu i sredstva za higijenu, a oni će plaćati samo jedan režijski račun, kako bi na simboličan način osjetili šta znači preuzeti obaveze.

– Kuvarica iz doma će prvi mjesec odlaziti u stan, da ih nauči da spremaju neka osnovna jela. Imaće i voditelja usluge koji će ih svaki dan obilaziti, a onda, kako vrijeme prolazi i kako se djeca adaptiraju, taj nadzor će se smanjivati – kaže Kecmanova.

Osim toga, podsjetila je da u domu imaju i Majčinski dom, prihvatilište za trudnice ili za majke sa djecom do godine starosti.

To su obično, kako kaže, majke koje nemaju podršku od porodice i partnera, koje nisu materijalno i stambeno obezbijeđene.

– Najduže mogu da budu do tri mjeseca, a onda je Centar za socijalni rad u obavezi da nađe adekvatan oblik socijalne zaštite – kazala je Kecmanova, dodajući da je kroz ovaj centar u 2022. godini prošlo pet majki.

Podsjetila je da je u domu aktivno i Prihvatilište za djecu i mlade, koje je namijenjeno za uzrast od sedam do 18 godina, koje se nalaze  u stanju hitne potrebe za institucionalnom zaštitom.

– Kapacitet prihvatilišta je šest lica, a trenutno ih ima dvoje – kaže Kecmanova.

Praznici

Bez obzira na sve životne nedaće, štićenici Doma “Rada Vranješević” osjete i čari praznika. Tako su svečano proslavili slavu doma, Svetog Nikolu, pa Novu godinu, a pred njima je i proslava Božića. Darijana Kecman kaže da trenutno imaju 95 djece, od kojih je njih 60 novu godinu dočekalo u domu.

– Njih 35 je otišlo kod srodnika ili u Italiju kod kontakt porodica. Novu godinu smo proslavili uz bogatu trpezu, a imali smo i tombolu, na kojoj je svako dijete dobilo poklon – kazala je Kecmanova. Istakla je da će u istom duhu dočekati i Božić, na tradicionalan način.

– Na Badnje veče ćemo imati posnu trpezu i pijukanje, a na Božić tradicionalni doručak – kazala je Kecmanova.

Izvor: Glas Srpske

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!