Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite – Sektor za deminiranje ukloniće sutra, 4. januara avio-bombu iz Drugog svjetskog rata, tešku 50 kilograma, iz rijeke Suturlija, a preventivno za dio stanovništva naselja Šibovi izdate su određene preporuke za postupanje u toku ove aktivnosti.

 

Kako su istakli iz Odsjeka za poslove civilnezaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice – zaostala avio-bomba nalazi se u Suturliji na lokaciji iznad kupališta kanjona na udaljenosti oko 900 metara uzvodno uz rijeku, od ušća Suturlije u Vrbas.

Na osnovu prijedloga Gradskog štaba za vanredne situacije, a u cilju sprovođenja mjera bezbjednosti i zaštite stanovništva donesena je naredba da se 4. januara od 9 do 11 časova obavi potpuno, pravovremeno, privremeno udaljavanje (evakuacija) stanovništva i zabrana boravka do 11 časova, do davanja signala (ručna sirena) za prestanak opasnosti – u poluprečniku do 300 metara od lokacije na kojoj se nalazi zaostala bomba.

Udaljavanje stanovništva i sprovođenje mjera bezbjednosti na ovom prostoru sprovešće Policijska uprava Banja Luka u skladu sa svojim Planom.

Stanovništvo naselja Šibovi, koje živi u zoni od 300 do 500 metara od lokacije uklanjanja avio-bombe, odnosno u ulicama: Trla, 1300 Kaplara i Žarka Zgonjanina, pozvano je da 4. januara od 09 do 11 časova ne napuštaju svoje stambene prostorije u kojima borave. Takođe, zabranjen je boravak i kretanje na otvorenom prostoru, a savjetovano je da u stambenim i drugim objektima otvore prozore, udalje se od staklenih površina, te da sarađuju sa organima javnog reda i drugim službama zaštite i spasavanja – pridržavajući se njihovih uputstava.

O završetku akcije uklanjanja avio-bombe, sugrađani će biti informisani putem sredstava informisanja, organa bezbjednosti i drugih organa i službi.

Izvor: BL Portal

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!