Suplementacija za žene 40+

800

Izazov je zadovoljiti sve dnevne potrebe za nutrijentima

Piše:  Mr ph Dragana Lošić,  specijalista nutricionizma
Starenje organizma je neizbježan proces koji sa sobom nosi veliki broj promjena, pogotovo za žene.  Zato je, uslijed hormonskih promjena visokog intenziteta, potrebno kreirati zdrav životni stil koji će uključiti pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, kvalitetan san i ciljanu suplementaciju.
Iako najčešće nepoželjan, menopauza je prirodan proces u životu svake žene. Nije bolest i nije poremećaj, već normalan dio starenja najčešće obilježen: umorom i iscrpljenošću, čestim promjenama raspoloženja, razdražljivošću, problemima sa memorijom i koncentracijom, napadima vrućine (valunzi), povećanjem tjelesne mase, suhom kožom i prorijeđenom kosom, smanjenem libida, bolovima u zglobovima i mišićima, te čestim glavoboljama i gubitkom koštane mase (osteoporoza).
Kada počinju promjene? Iako većina žena u četrdesetim smatra da je menopauza još daleko, hormonske promjene se obično počinju dešavati upravo iznad 40-te godine života. Upravo to jeste vrijeme za promjenu životnih navika i uvođenje novih poput: smanjenja unosa zasićenih masnih kiselina (crvenog mesa i sira zbog očuvanja zdravlja srca, te smanjenja kiselosti organizma koja podstiče gubitak kalcijuma, što slabi kosti i uzrokuje osteoporozu), povećenje unosa esencijalnih masnih kiselina (orašasti plodovi, sjemenke, riba i jaja povoljno će djelovati na zdravlje srca, pokretljivost zglobova, suhu kožu i suvoću rodnice) i vlakana (povrće, voće i cjelovite žitarice uravnotežuju nivo šećera u krvi, a time i hormone). Od velike važnosti je i unos fitoestrogena (lan, soja, tofu, leblebije, humus, leća).
U top deset namirnica za žene starije od 40 godina ubrajamo: soju, mahunarke, plavu ribu, voće i povrće naročito jarkih boja, orašaste plodove, sjemenke, kupusnjače, cjelovite žitarice, biljne čajeve (kadulja, maslačak, kopriva) i kurkumu. Kurkuma se posebno preporučuje ženama u menopauzi, jer ima snažno protivupalno i antibakterijsko dejstvo, štiti od Alchajmerove bolesti, reguliše metabolizam, pomaže mršavljenju i čisti jetru. Redovna konzumacija ribe posebno pomaže ženama u održavanju pokretljivosti zglobova dok bobičasto voće, zbog visokog sadržaja antioksidanasa, štiti žene od karcinoma dojke, jajnika i drugih malignih bolesti.
U ishrani žena tokom perimenopauze i postmenopauze posebno se preporučuju mahunarke zbog visokog sadržaja kalijuma, magnezijuma i vlakana koji će smanjiti rizik od bolesti srca koji raste u menopauzi. Kalijum ima važnu ulogu u očuvanju zdravih i čvrstih kostiju. Mahunarke podižu i nivo serotonina zbog čega regulišu apetit, poboljšavaju san i podižu raspoloženje.
Tempo života: Zbog ubrzanog životnog tempa i smanjenog sadržaja minerala u zemlji pravi je izazov zadovoljiti dnevne potrebe za nutrijentima koji će olakšati tegobe koje dolaze sa godinama, pa je poželjno, uz stručnu pomoć, uvesti kvalitetne dodatke prehrani. Kompanija Hemofarm ima čitavu paletu proizvoda koji mogu poboljšati kvalitet života žena starijih od 40 godina, a ja donosim moju listu Top 5: Osteo Advance, Eunova Duo Protect, Magnetrans duo-aktiv, Polivit B plus i koenzim Q 10.
Top 5: Sredinom 30-tih godina života počinje postepeni, fiziološki gubitak koštane mase sa stopom od 0,3–0,5% na godinu. Međutim, početkom menopauze i padom nivoa estrogena, gubitak kosti kod žena se ubrzava kroz 5–7 godina na 3–5% godišnje. Osteo Advance sadrži izbalansirane količine vitamina i minerala neophodnih za zdravlje kostiju, pa se u preporučenoj dnevnoj dozi nalaze: vitamin D3 10 mcg (400 IU), vitamin K2 45 mcg, kalcijum 800mg, magnezijum 400mg i cink 15 mg. Vitamin K2 je u obliku MenaQ7 koji organizam može najbolje iskoristiti.
Uloga vitamina D3 je višestruko korisna za organizam. Iako je esencijalan za zdravlje kostiju i imunitet, njegova uloga je daleko veća i kompleksnija jer je uključen u čitav niz procesa u organizmu, pa ga mnogi nazivaju i hormonom. Vitamin K2 je manje poznat vitamin, ali od velike važnosti za organizam posebno za zdravlje kostiju i srca, jer upravo on pomaže vitaminu D3 da ugradi kalcijum u kosti, povećavajući njihovu snagu i otpornost ka pucanju. Ujedno sprečava ugradnju kalcijuma u zidove krvnih sudova, čime doprinosi i zdravlju kardiovaskularnog sistema. EUNOVA® Duo Protect D3K2 sadrži visoke doze vitamina D3 od 1000 IJ i 2000 IJ i 80 mcg vitamina K2, zbog čega se ovaj dodatak prehrani prepručuje osobama koje imaju nedostatak vitamina D3, kao i osobama koje boluju od osteopenije, osteporoze, dijabetesa, autoimunih, kardivaskularnih, malignih oboljenja i ostalih stanja kod kojih je neophodna nadoknada vitamina D3. Uzima se jedna kapsula dnevno iza obroka. Visokog je kvaliteta, ne sadrži konzervanse, mliječne proteine i laktozu te je pogodan i za osobe koje imaju intoleranciju na njih.
Kao glavni antistresni mineral koji učestvuje u preko 300 biohemijskih reakcija u organizmu magnezijum doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj funkciji mišića i nervnog sistema, kao i zdravom metabolizmu. Magnezijum smanjuje žudnju za slatkišima, opušta i umanjuje anksioznost, pomaže kod nesanice i efikasan je protiv grčeva mišića. Dovoljne količine magnezijuma u organizmu su neophodne i za metabolizam i aktivaciju vitamina D. Moja preporuka je jedna kesica MAGNETRANS® DUO-AKTIV 400mg uveče.
POLIVIT B PLUS sadrži kompleks svih osam vitamina B grupe uključujući i aktivni folat (metil-folat).
Vitamini B kompleksa neophodni su za normalno održavanje fizioloških i metaboličkih procesa u organizmu, a doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti, normalnoj funkciji imunološkog sistema, nervnog sistema i srca, normalnom metabolizmu homocisteina (B6, B9, B12) važnog faktora rizika za kardiovaskularne i brojne druge bolesti.
Koenzim Q 10 je snažan antioksidans čije se stvaranje u organizmu smanjuje sa godinama. Najprepoznatljiviji je kao sastojak anti-age krema, ali su manje poznati njegovi benefiti kada se u organizam unosi suplementacijom. Nazivaju ga još i eliksirom mladosti i ljepote jer djeluje kao antioksidans štiteći kožu od oksidativnog stresa. Istraživanja su pokazala da je već kod žena iznad 30-te godine starosti koenzim Q10 ispod optimalnog nivoa, što posljedično dovodi do smanjenog stvaranja kolagena i elastina, a utiče i na stvaranje bora. Suplementi koenzima Q10 mogu biti odličan saveznik u očuvanju zdravlja, ljepote i vraćanja energije. Takođe se, sve češće, preporučuje osobama koje uzimaju terapiju statinima. NATURES AID Co-Enzyme Q10 su kapsule na bazi suncokretovog ulja kako bi se postigla optimalna apsorpcija i dolaze  u dvije doze od 30 mg i 100mg.
Zdrav životni stil dokazano poboljšava kvalitet života žena u perimenopauzi, menopauzi i postmenopauzi.
Preporučenih TOP 5 proizvoda možete pronaći na www.svakodobro.ba
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!