Grad planira sistemski da riješi problem sa grijanjem

712

Grijna sezona u gradu Banjoj Luci ove godine počela je 15. oktobra, kako je i planirano.

-S obzirom na sve poteškoće i česte prekide u isporuci toplotne energije stanovništvu, Grad Banja Luka aktivno je uključen u rješavanje ovog problema – kazao je gradski menadžer Bojan Kresojević.

-Upoznati smo sa činjenicom da distributivna mreža nije u dobrom stanju na području Banje Luke. Samo u oktobru imali smo 42 kvara. Do te informacije smo došli komunicirajući sa našim sugrađanima, pa smo zajedno sa preduzećem „Eko toplane“ odlučili da zajedno dođemo do nekog rješnja, kako bi zadržali sve korisnike. Svi oni, koji su imali prekide u snabdijevanju toplotnom energijom duže od 24 časa, imaju pravo na bonifikaciju, koja je već iskazana na oktobarskim računima – kazao je Kresojević.

Dodaje kako preduzeće „Eko toplane“ imaju preko 19 hiljada korisnika, te da je ukupno 1.961 korisnik, odnosno 10 odsto njih imalo problema sa isporukom toplotne energije, te su ostvarili pravo na bonifikaciju.

-Ovo je maksimalan broj bonifikacija u jednom periodu u Banjoj Luci kada je u pitanju centralno grijanje. Ipak, znamo da to nije adekvatno rješenje za naše sugrađane, jer smo svjesni da grad ima oko 200 kilometara distributivne mreže, te da čak 120 kilometara datira još iz 1970. godine. To je prilično dug period, da se ne ulaže u takvu mrežu – rekao je gradski menadžer.

Upravo zbog toga, želja ove gradske administracije jeste da naprave jedan veliki korak.

-Još na početku našeg mandata započeli smo razgovore o mogućnostima koje će poboljšati stanje toplovodne mreže. Imali smo i sastanak u Novom Sadu, gdje smo dogovorili konkretne korak u junu i julu naredne godine, da započnemo projekat sanacije te distributivne mreže. Jedini način da naši sugrađani dobiju adekvatno grijanje jeste da riješimo ovaj problem. Stoga, obratili smo se Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansijsku podršku jednom takvom projektu. Projekat koji mi planiramo vrijedan je 10 miliona KM, u prvoj fazi, kako bi sanirali 10 kilometara mreže – dodao je Kresojeivć.

Dodaje kako je potrebno prikupiti određenu dokumentaciju, te da grad ne može biti paralisan time što će biti iskopano 10 kilometara. Radiće se najmanje dvije do tri sezone, a neki poslovi će se obavljati i u toku grijne sezone.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!