Nacrt budžeta grada Banjaluka za iduću godinu 159,35 miliona KM

410

Nacrt budžeta grada Banjaluka za narednu godinu u iznosu od 159,35 miliona KM usvojen je na sedmoj redovnoj sjednici Skupštine grada.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, kazao je da je Nacrt budžeta za narednu godinu za 10 miliona KM veći u odnosu na prethodni budžet.

“Imamo još 17 miliona KM rebalansa budžeta, znači imamo skoro 30 miliona KM više da podijelimo građanima. Hoćemo da uradimo i igrališta kojih nema u nacrtu, i to u Kuljanima, Motikama i još nekim naseljima. Završićemo i vidikovac na Banj brdu, koji će biti specifičan, i završavamo idejno rješenje”, kazao je Stanivuković.

Na pitanje da li će biti organizovanja Nove godine u Banjaluci, Stanivuković je odgovorio da razmišljaju da pored Petra Graše, koji će nastupati za Novu godinu, angažuju i Nedu Ukraden, dok će Ana Bekuta nastupati 1. januara.

“U Parizu sam dogovorio da će prijestonica Francuske sa četiri okolna grada finansirati neke projekte u Banjaluci. Ovo je jedna direktna podrška Pariza. Sada čekamo da vidimo gdje se to njima isplati ulagati u Banjaluku. Na ljeto naredne godine imamo i investitora koji će u Poslovnoj zoni Ramići otvoriti veliku firmu. Ali pregovori su u toku i nećemo ništa unaprijed da govorimo”, kazao je Stanivuković.

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, kazao je da se na zasjedanju raspravljalo o 27 tačaka dnevnog reda.

“Zadovoljan sam diskusijama i demokratskim načinom izražavanja odbornika. Nadam se da će o Nacrtu budžeta za narednu godinu neki prijedlozi biti uvaženi, te da do kraja godine usvojimo i Prijedlog budžeta”, naglasio je Ilić.

Kaže da će Kolegijum za iduću sjednicu Skupštine grada vjerovatno biti 29. novembra.

“Nisam zadovoljan izdvajanjem grada za sport i smatram da bi trebalo mnogo više da se uloži. Trenutno su izdvajanja oko 1,2 miliona KM. Takođe, potrebne su subvencije za prevoznike”, kazao je Ilić.

Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, kazao je da, iako je mirna diskusija, to ne znači da se svi odbornici slažu sa Nacrtom budžeta za narednu godinu.

“Ovaj nacrt je rasipnički. Između ostalog, njime se predlažu veći prihodi u budžetu koji će biti naravno zbog udara na džepove građana”, rekao je Topić.

Dodao je da od 31 milion KM kapitalnih investicija, 12 miliona KM su sredstva koja je obezbijedila prethodna administracija, i to za projekte vodosnabdijevanja.

Neven Stanić, šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u Skupštini grada Banjaluka, naveo je da je dobio dopis od Stanivukovića da predloži projekte za narednu godinu, što je i učinio.

“Ne vjerujem gradonačelniku i imam osjećaj da ono što smo slali da je uzalud jer će on sam odrediti projekte”, rekao je Stanić.

Dodao je da je Stanivuković dok je bio odbornik u Skupštini grada Banjaluka i poslanik u Narodnoj skupštini RS sve stvari odbijao. “Karma je čudo, vidite kako se sve vraća”, kazao je Stanić.

Saša Lazić, odbornik Narodnog pokreta “Banjaluka zove”, rekao je da nikada nisu bila izdvajanja za porodilje i zdravstvene radnike.

“Da li je normalno da gradski vrtić košta 165 KM mjesečno, a privatni 300 KM. To je diskriminacija. I sad kao ne valja subvencija. Instistiram na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima i subvencijama za privatne vrtiće. Sramota je da porodice poginulih boraca nemaju besplatan prevoz i besplatan parking i na tome ću insistirati”, naglasio je on.

Saša Lazić udaljen sa sjednice

Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, udaljio je sa sjednice Sašu Lazića, odbornika Narodnog pokreta “Banjaluka zove”. Lazić i Borivoje Obradović, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka, polemisali su o stanju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Lazić je rekao da se na društvenim mrežama šire slike kako je u UKC RS stanje užasno, te da su toaleti u katastrofalnom stanju.

Na to je Obradović rekao da stanje uopšte nije takvo, te pozvao i Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke, i pojedine odbornike da posjete ovu ustanovu i uvjere se u to, nakon čega je Lazić nastavio s raspravom i poslije opomene nije se zaustavio, te je udaljen sa sjednice. “Era odgovaranja na izmišljotine je završena. UKC RS odsad više nije pijun i neće biti žrtva laži i populističkih politika trenutnog gradonačelnika Banjaluke. Više ne učestvujemo”, saopštili su iz UKC RS.

Dodali su da grad Banjaluka nije vlasnik UKC RS, da ne učestvuje nijednom konvertibilnom markom, niti da su gradonačelnik i njegova porodica ikada dali marku donacije, za razliku od brojnih drugih.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!