Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van

757

Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van. Još dok smo bili djeca, to su nam govorile bake. Da li ima istine u ovoj izreci?

Bilo da je sirova, kuvana, pečena, crvena, zelena ili žuta, jabuka je, tvrde nutricionisti, pravi čuvar zdravlja. Zašto? Zato što se u samo jednoj jabuci nalaze brojni vitamini i minerali, a oni utiču pozitivno na naše srce, krvne sudove, pluća, mozak…

„Jabuka je bogata i spolja i iznutra s obzirom na to da ona u svom sastavu sadrži najviše vode i vitamina C, A i E. Kora je jako dragocjena s obzirom na to da obiluje pektinima, koji ubrzavaju naš metabolizam i peristaltiku“, objašnjava nutricionistkinja Ana Todorović.

Za početak, jabuka čuva naše srce i krvne sudove.

„Jabuka sadrži dosta rastvorljivih dijetnih vlakana, koji u našim crijevima prave jedan gel, koji upija višak masnoće iz hrane i samim tim se to reflektuje na sniženje nivoa holesterola u našoj krvi, što je protektivno za srce i krvne sudove“, istakla je nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga.

Ovo voće hrani naš mozak i stabilizuje crevnu floru. Jabuke rade kao prebiotici, kaže Srejić Ferluga, a to znači da hrane naše probiotske bakterije da bi se one nesmetano razmnožavale i koristile nam tokom varenja.

Jabuka – čuvar struka

Jabuka – čuvar struka

„Zbog prisustva dijeteskih vlakana, u značajnoj meri podstiče metabolizam i crevnu peristaltiku, a samim tim i pražnjenje i detoksikaciju. Ona je značajna i za čišćenje jetre, koja je najznačajnija za čišćenje organizma“, navodi Todorovićeva.

Jabuka čuva naš osmijeh!

„Takozvano samočišćenje zuba se najbolje odigrava sa jabukom, ali nikako to ne sme da zamjeni pravu higijenu sa pastom i četkicom. Drugi vrlo bitan faktor je razvoj mišića usta, gornje i donje vilice, pogotovo kod dece i kod starih osoba za održavanje tonusa mišića“, objašnjava stomatolog Milan Kuljača.

Ima malo kalorija, a puno vitamina. Zato se jabuka savjetuje svima koji čuvaju vitak struk. Ali ne samo struk.

„Korisne su u prevenciji dijabetesa tipa 2, jer polifenoli iz jabuka djeluju protektivno na ćelije pankreasa. Kora jabuke sadrži kvartcetin, koji jača naš imuni sistem i neka istraživanja pokazuju da može da pomogne u slučaju alergija i astme“, objašnjava Jovana Srejić Ferluga

Kada sve ovo znamo, kada i kako da jedemo jabuku? Preporuka je da se jabuka jede nakon glavnih obroka, za užine, precizira Todorovićeva.

„Ukoliko uspijemo da nabavimo neprskane ili organske, onda ćemo samo da ih blago operemo. U slučaju standardnih, skinućemo koru specijalnim ljuštačem, jer se velika koncentracija vitamina nalazi ispod kore, a središnji dio ćemo izvaditi“, savjetuje Jovana Srejić Ferluga.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!