Prevencija najbolji lijek za dijabetes

274

Borba sa dijabetesom traje 365 dana u godini, a ne samo jedan dan, a najbolji lijek za ovu bolest, kako endokrinolozi ističu, je prevencija.

Rečeno je ovo povodom Međunarodnog dana borbe protiv dijabetesa, koji se svake godine obilježava 14. novembra, a biće obilježen i širom BiH.

Iako se ukupan broj oboljelih od dijabetesa tokom perioda pandemije virusa korona nije značajno povećao, ono što zabrinjava je povećan udio novooboljelih.

Snježana Popović Pejičić, endokrinolog i predsjednica Udruženja endokrinologa i dijabetologa RS, rekla je za “Nezavisne” da je broj oboljelih prema podacima Instituta za javno zdravstvo u Republici Srpskoj 90.000.

“Što se tiče prevalence, ona je negdje između sedam i osam odsto, a to je broj oboljelih na 100.000 stanovnika”, rekla je Popović Pejičićeva.

Istakla je da je Institut za javno zdravstvo RS obezbijedio kvalitetne lijekove za oboljele od dijabetesa radi liječenja u skladu s posebnim preporukama evropskog i američkog udruženja endokrinologa.

“Ove godine obilježavamo Svjetski dan borbe protiv dijabetesa u parku ‘Mladen Stojanović’ s početkom u 10 časova, gdje će nam se pridružiti i ljekari porodične medicine, kao i 20 studenata Medicinskog fakulteta”, kazala je Popović Pejičićeva.

Alma Osmanović, predsjednica Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1 iz Sarajeva, za “Nezavisne” je istakla potrebu za izdvajanje više sredstava za prevenciju dijabetesa, u odnosu na velika sredstva koja su potrebna u slučaju komplikacije.

“U prevenciju dijabetesa se ulaže 20 posto, dok se u komplikaciju ulaže 80 odsto. Mi želimo da se više sredstava ulaže u prevenciju da bi se komplikacije izbjegle”, kazala je Osmanovićeva.

Naglasila je da će na dan obilježavanja vršiti besplatno mjerenje šećera u krvi sugrađanima na četiri punkta u gradu.

U Banjaluci će se Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježiti u nedjelju na Trgu Krajine od 10 do 14 časova, gdje će mjeriti šećer u krvi građanima, a biće održane i dvije trke.

Dejan Travar iz Udruženja dijabetičara banjalučke regije “DiabetNº1” rekao je za “Nezavisne” da će se ovaj dan zvanično obilježiti balansiranjem plavog balona, koji predstavlja simbol borbe protiv dijabetesa.

Istakao je da je potrebno razlikovati dijabetes tipa 1 i tipa 2, te da, iako se radi o istim oboljenjima, ona se moraju različito tretirati.

“Potrebno je skrenuti pažnju na dijabetes tip 1 kod djece i naglasiti da su ta djeca ista kao ostali te da im je samo potrebno više pomoći, kako od instituacija, tako i od društva”, kazao je Travar.

Istakao je važnost nabavke posebnih senzora kontinuiranog mjerenja šećera, odnosno CGM aparata jer, kako kaže, oni im znače život.

“Dijete sa dijabetesom tip 1, koje insulin dobija putem insulinske olovke, odnosno pena, mjesečno zadobije 750 uboda, a sa senzorom kontinuiranog mjerenja šećera broj uboda mjesečno je 20”, istakao je Travar.

Prema njegovim riječima, akcija njihovog udruženja se nastavlja i nakon nedjelje edukacijom po školama. “Planiramo da podijelimo plakate svim osnovnim školama radi edukacije nastavnika, a pogotovo učenika koji često misle da je dijabetes zarazna bolest”, kazao je Travar.

Gordana Grubor, endokrinolog, rekla je za “Nezavisne” da se povećala učestalost broja novooboljelih, kao posljedica pandemije izazvane virusom korona.

“Povećan broj pacijenata je posljedica korone, nekretanja, nedostupnosti doktora i pogotovo povećanog stresa koji utiče na visinu šećera u krvi”, kazala je Gruborova.

Udruženje dijabetičara Srebrenica u petak je obilježilo Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa organizovanjem preventivne ulične akcije besplatnog mjerenja nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska i tjelesne težine za sve zainteresovane.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!