Turizam u Banjaluci dijelom oštećen, od boravišne takse 112.000 KM

363
default

Neminovnost je da je turizam dobrim dijelom oštećen, ali nije uništen, a ova godina bilježi manje dolazaka i noćenja turista, te je u prvih 10 mjeseci ove godine uplaćeno blizu 112.000 KM boravišne takse, rekla je za “Nezavisne” Irena Radojević, direktorica Turističke organizacije grada.

Radojevićeva je istakla da je prošle godine uplaćeno gotovo 300.000 KM boravišne takse, te da su ovogodišnji rezultati manji zbog pandemije virusa korona.

Skupština grada je na sjednici održanoj krajem decembra 2018. godine usvojila povećanje boravišne takse sa dvije na 2,5 KM.

“Turizam će se najbrže oporaviti čim se za to stvore uslovi, dakle čim se otvore granice ili u drugom slučaju dobijemo zeleno svjetlo za održavanje manifestacija. Krivulja će ići uzlaznom putanjom, a mi ćemo bilježiti bolje rezultate”, navela je Radojevićeva.

Prema njenim riječima, Turistička organizacija grada već odavno stavlja akcenat na manifestacije i manifestacioni turizam.

“Svi znamo da je naš grad imao stotine manifestacija različitih žanrova tokom samo jedne godine. Evropska smotra folklora koja je održana prije nekoliko godina na Kastelu imala je više od 6.000 učesnika, koji su boravili četiri dana i tri noći. Grad je za tako kratko vrijeme prihodovao skoro tri miliona KM”, kazala je Radojevićeva.

Istakla je da bi turistička manifestacija ovakvog tipa bila jasan pokazatelj koji može dovesti do oporavka turizma na području grada.

“Tada su prometovali svi, počevši od banjalučke ‘Tržnice’ koja je ustvrdila da je roba široke potrošnje nestala sa štandova i polica, potom samo ‘M:tel’ je prodao stotine pripejd brojeva, taksi službe nisu imale dovoljno vozila da odgovore na sve pozive i zahtjeve, butici su prihodovali… Takođe, hotelski i smještajni kapaciteti bili su puni, dodajem pansionsku i vanpansionsku potrošnju, zakupljene kafiće i restorane”, pojasnila je Radojevićeva.

Dodala je da se nalazimo u eri digitalizacije, te da često koriste sve prednosti digitalnog marketinga.

“Naš grad ima veoma bogato kulturno-istorijsko nasljeđe, grad je sporta, pogotovo gledajući sa našeg aspekta avanturističkog sporta na rijeci Vrbas. Sve ovo je zabilježeno okom kamere, upakovano u promotivne spotove i poslato širom naše planete i to je naš način održavanja popularnosti grada na svjetskoj turističkoj mapi”, zaključila je Radojevićeva.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!