FBiH produžila mjere za 14 dana

333

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH produžio je za narednih 14 dana epidemiološke mjere koje su na snazi, a koje uključuju ograničavanje kretanje u periodu od 23.00 do 5.00 časova.

“Dnevni brojevi novih slučajeva Kovida-19 i dalje su visoki i pozivaju na maksimalan oprez kako ne bi došlo do ponovnog većeg porasta s obzirom da je zdravstveni sistem i dalje pod velikim pritiskom. Kako bi se izbjegao porast broja slučajeva, potrebno je da svi zajedno nastavimo s odgovornim ponašanjem i poštovanjem trenutnih mjera”, poručili su iz Kriznog štaba.

Iz Kriznog štaba su uputili instrukciju upravama policija i ministarstvima unutrašnjih poslova kantona o primjeni odredbe o ograničavanju kretanja stanovništva na cijeloj teritoriji FBiH u vremenu od 23.00 časa uveče do 5.00 časova ujutru narednog dana.

I dalje je obavezno nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima, kao i ograničavanje na 30 ljudi broj okupljenih na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

“Svi treba da budemo svjesni važnosti odgovornog ponašanja kada se nalazimo u epidemiji i sezoni koja pogoduje širenju respiratornih infekcija, i zajednički cilj nam mora biti smanjenje prijenosa infekcije među stanovištvom kako bi se smanjio pritisak na bolnice i kako bi se zaštitili životi ljudi”, istakli su iz Kriznog štaba.

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno, opštini uz redovno obavještavanje Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva.

Krizni štab stanovništvu u FBiH preporučuje da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a licima starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovno koriste zaštitnu opremu.

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, licima starije životne dobi se preporučuje da to bude u periodu od 11.00 do 13.00 časova.

Licima starije životne dobi preporučeno je da maksimalno redukuju odlaske u ordinacije kod porodičnog ljekara i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena zaštita, te da najprije pozovu telefonom ukoliko im je potreban recept ili savjet ljekara.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!