Rajkovača: Možda ćemo morati da pretvorimo cijeli UKC u kovid bolnicu

328

– Plan je da cijeli Univerzitetski klinički centar pretvorimo u kovid bolnicu ukoliko situacija ne bude išla na bolje, kazala je pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove na Univerzitetskom kliničkom centru dr Zvezdana Rajkovača.

Rajkovača podsjeća da je prvobitno samo zgrada stare hirurgije trebalo da bude adaptirana za kovid pacijente, međutim, zbog pogoršane situacije u poslijednje vrijeme, moralo se pronaći riješenje pa je pregrađen centralni medicinski blok gdje su počeli da smještaju pacijente zaražene korona virusom.

Naglašava da je fizički zatvorena komunikacija između kovid i nekovid pacijenata i da je praktično nemoguće da dođe do ukrštanja.

“U posljednjih nekoliko sedmica dnevno je dolazilo i do 200 pacijenata sa sumnjom na kovid, a 3-4 odsto medicinskog osoblja od svih zaposlenih pozitivno je na koronu”, poručuje Rajkovača.

Naglašava da je virus prisutan u zajednici pa se zaraza ne širi samo u zdravstvenim ustanovama.

“Oko 50 odsto pacijenata na UKC-u koji budu priključeni na respirator uspiju i da se odvoje od njega”, kaže Zvezdana Rajkovača za ATV.

Napominje da jedan dan liječenja jednog pacijenta  na respiratoru u prosjeku košta oko 2.000KM jer su to pacijenti koji iziskuju najviše njege i najviše lijekova, ali da na UKC-u trenutno imaju sve što im je potrebno da se pacijeni adekvatno zbrinu.

Sa kovid pacijentima, kaže Rajkovača, rade timovi od osam ljekara, postoje čekaonice i pacijenti ne moraju više čekati vani.

“Na istom mjestu su laboratorija, rendgen, ct, ultrazvuk, tu se radi i testiranje i pregled. Na jednom mjestu skoncetrisane su sve pretrage koje treba da se urade”, poručuje Rajkovača.

Ona kaže da je UKC jedina medicinska ustanova u BiH, a i šire, koja ima intenzivnu njegu za nehirurške bolesnike.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!