PRIJEDLOG PRIPREMLJEN, ČEKA NOVU VLAST Šta je s obećanom podrškom ugostiteljima

476

Za sektor ugostiteljstva u Banjaluci predviđeno je 350.000 maraka pomoći iz gradskog budžeta, ali ova odluka čeka odobrenje novog saziva Skupštine.

Prije tačno mjesec dana, netom uoči lokalnih izbora, u Gradskoj upravi je održan sastanak s predstavnicima Grada Banjaluka, Vlade RS i Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva “Horeka” zbog problema kojih ovaj sektor ima u poslovanju tokom pandemije.

Tadašnji gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić najavio je da će za tri dana biti formirana radna grupa koja će predložiti set mjera za pomoć, od mogućih subvencija, poreza, doprinosa za radnike, do taksi i naknada, pitanja radnog vremena i slično.

Rečeno je tada i da će posebnu radnu grupu voditi predstavnici Ministarstva trgovine i turizma RS, zajedno s Ministarstvom finansija Srpske, te da rezultat ovog sastanka treba da budu uredbe na svim nivoima vlasti, kojima bi se odvojila dodatna sredstva kako bi ovi sektori mogli da prežive.

Međutim, konkretne mjere podrške od tada niko ne spominje. U udruženju “Horeka” kažu da se ljudi iz ove branše nakon svega osjećaju poniženim.

– Pustili smo da prođu izbori, nismo nikakve izjave davali kako to ne bi zloupotrijebila bilo koja politička opcija. Da li je to zbog rastućih drugih problema, ali konkretno nikakav set mjera za pomoć u turizmu nije donesen – rekao je predsjednik udruženja Dalibor Šajić.

Aktuelni načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović poručuje ipak da je prijedlog odluke za pomoć ovom sektoru pripremljen, ali da stoji u ladici.

– Nakon što smo primili ugostitelje, formirana je radna grupa iz Gradske uprave i Vlade, i sa nivoa Grada je napravljen prijedlog odluke za pomoć subjektima čiji je rad ugrožen u pandemiji. Prevashodno se to odnosi na hotele, hostele, motele, turističke agencije i muzičku djelatnost. Takvu odluku mora usvojiti Skupština grada, ali to je sada nemoguće do verifikacije novih mandata – objasnio je on.

U ovogodišnjem budžetu, precizira, za pomoć ugostiteljima predviđeno je 350.000 KM.

S obzirom na političke trzavice u Banjaluci, činjenicu da novoizabrani gradonačelnik Draško Stanivuković dolazi iz redova opozicije, dok skupštinsku većinu, po najavama, imaju partije iz dugogodišnje vladajuće garniture, pitanje je kako će se ova, kao i mnoge druge priče u gradu razvijati. Ne očekuje se ni da će novi saziv skupštine u odborničke klupe zasjesti prije Nove godine.

Iz Ministarstva trgovine RS, čiji su predstavnici početkom oktobra takođe bili na sastanku u Banjaluci, podsjećaju da su zvaničnici Vlade RS prošle sedmice razgovarali s predstavnicima Privredne komore RS i udruženja hotelijera i turističkih organizacija o mjerama podrške ovom sektoru, koje trpi gubitke u poslovanju zbog pandemije virusa korona.

– Najavljena uredba, koja se odnosi na pomoć ovom sektoru, nalazi se u fazi pripreme. U njenoj izradi učestvuju i zainteresovani socijalni partneri, a po njenom konačnom definisanju i usvajanju javnost će biti blagovremeno informisana – rekli su za Srpskainfo iz Ministarstva trgovine RS.

I iz Ministarstva finansija RS odgovaraju da kontinuirano rade na rasterećenju privrede i ublažavanju posljedica pandemije, te da se svakodnevno analizira epidemiološka i ekonomska situacija kako bi se očuvalo zdravlje i radna mjesta. Istovremeno, ističu, cilj je i održati likvidnost budžeta RS.

Do sada je za podršku privredi i zdravstvu i za saniranje epidemije usmjereno oko 330 miliona KM. Od tog iznosa privredi je dodijeljeno 95 miliona KM plus još 50 miliona KM stavljeno je na raspolaganje putem Garantnog programa.

– U saradnji s poslovnom zajednicom, prateći epidemiološku situaciju i neophodne mjere, sagledavamo koji su načini dalje podrške najoptimalniji, posebno imajući u vidu da epidemija i dalje traje, a da mjere ne treba da imaju samo kratkoročan, nego i dugoročniji efekat – zaključili su iz ovog ministarstva.

(SRPSKAINFO)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!