U Srpskoj još 134 osobe oboljele, 17 preminulih

284

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd 134 оsоbe u Rеpublici Srpskој, saopštio je Institut za javno zdravstvo RS.

Institut je naveo da se radi o 75 muških i 59 ženskih osoba, od kojih je 15 mlađe, 75 srednje i 44 osobe starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 39 osoba je iz Banjaluke, 21 iz Bijeljine, 15 iz Istočne Ilidže, devet iz Gradiške, osam iz Istočnog Novog Sarajeva, šest osoba iz Bratunca, po pet iz Prnjavora i Čelinca, po četiri iz Laktaša i Mrkonjić Grada, po tri osobe iz Zvornika i Milića, po dvije iz Bileće, Prijedora i Šekovića i po jedna osoba je iz Vukosavlja, Kozarske Dubice, Kotor Varoša, Osmaka, Ribnika i Srpca.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kazao je da je prijavljeno 17 smrtnih slučajeva.

“U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 17 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o devet muških i osam ženskih osoba srednje i starije životne dobi od kojih su četri osobe iz Doboja, tri iz Gradiške, dvije iz Banjaluke i po jedna osoba iz Gacka, Bijeljine, Prnjavora, Mrkonjić Grada, Kozarske Dubice, Dervente, Modriče i Teslića”, navedeno je u saopštenju Instituta.

Zeljković je u Banjaluci konferenciji za novinare povodom trenutne epidemiološke situacije, dodao je da je u protekla 24 časa u RS testirano 306 laboratorijskih uzoraka.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 14.670 osoba, a testirano je ukupno 132.505 osoba.

“Apel ostaje da se svi građani koji imaju simptome ostanu kod kuće i jave se svojim doktorima. Molimo građane koji imaju simptome da svoju djecu ne šalje dok baka i deda da ih djeca ne bi zarazila”, rekao Zeljković.

Jela Aćimović, epidemiolog je kazala je da smo se približili brojci od 30.000 ukupno zaraženih u RS.

Institut je naveo da je do sada u Republici Srpskoj potvrđeno 29.952 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 1.048 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

“Hospitalizovane su 1.223 osobe u RS, u UKC RS 459 pacijenata”, navela je ona.

Dodala je da je u RS trenutno 70 osoba na respiratoru.

Aćimovićeva je dodala da je 5.000 vakcina protiv sezonske gripe koje je Institut imao potrošeno u roku od četiri dana.

“Domovi zdravlja na raspolaganju su imali 20.000 doza vakcina i još uvijek nisu sve doze potrošene”, rekla Jaćimovićeva.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, dodao je da je Institut ove godine najbrže do sada proveo vakcinaciju protiv sezonskog gripa.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!