Fond solidarnosti “Duša djece” na liječenje poslala 77 mališana

332

Da virus korona nije stao na put mališanima iz Republike Srpske kojima je potrebno liječenje u inostranstvu, potvrđuje i podatak da je, zahvaljujući Fondu solidarnosti “Duša djece”, od početka marta na liječenje u evropske klinike otišlo 77 mališana.

Iz Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu ističu da je, od kada je počela epidemija izazvana virusom korona do danas, Fond odobrio 99 rješenja za finansiranje liječenja i dijagnosticiranja djece u inostranstvu, i to za 77 djece, dok su u pojedinim slučajevima liječenja odobravana više puta.

Iz Fonda dodaju da su zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona još početkom pandemije donijeli odluku da u toku trajanja vanrednog stanja ili vanredne situacije finansiraju i dodatne troškove u vezi sa liječenjima u inostranstvu.

“Dodatni troškovi se odnose na putne troškove ili smještaj u inostranstvu u slučaju da se porodica ne može vratiti u RS zbog ograničenja prelaska granica”, ističu iz Fonda.

Dodaju da, pored toga, obuhvataju i troškove nabavke medicinskih sredstava ili lijekova koje preporuči zdravstvena ustanova u inostranstvu u cilju obezbjeđivanja daljeg liječenja djeteta u kućnim uslovima.

“Na ovaj način Fond solidarnosti je nastojao maksimalno da olakša porodicama boravak u inostranstvu za vrijeme vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom i bar ih rastereti brige u vezi sa dodatnim troškovima koji su nastajali usljed nemogućnosti porodice da se vrati u zemlju. Takođe, u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo obezbijeđeno je besplatno testiranje djeteta i jednog roditelja u pratnji, u slučaju da je uslov za ulazak u zemlju u koju djeca putuju ili zdravstvenu ustanovu u kojoj treba da se liječe negativan PCR test, pojasnili su iz Fonda.

Dodaju da je početkom pandemije, kada su mnoge zemlje zatvorile svoje granice, bio otežan i odlazak djece u inostranstvo pa su liječenja uglavnom odgađana. “Tokom ljeta situacija je praktično bila normalizovana i trenutno nema većih problema kada je u pitanju odlazak djece na liječenje u inostranstvo. Fond solidarnosti u svakodnevnom je kontaktu sa roditeljima, kao i sa bolnicama koje nas informišu u vezi sa epidemiološkim odlukama njihovih zemalja i po potrebi pomjeramo termine prijema naših mališana na liječenje. Sada je takva situacija sa bolnicama u Njemačkoj, koje trenutno ne primaju strane državljane, ali i sa njima smo u konstantnom kontaktu i dogovaramo nove termine”, pojasnili su iz Fonda.

Fond “Duša djece” vratio je osmijeh i na lica Rajke i Milana Radanovića iz Dervente, čiji je sin Mihajlo od kraja februara do početka maja boravio sam na liječenju u Zagrebu.

“Mihajlo je imao sedam mjeseci kada je u januaru upućen na liječenje u Zagreb zbog spinalne mišićne atrofije. Suprug i ja smo bili smješteni kod prijatelja u Zagrebu, posjećivali smo ga sve dok u Hrvatskoj nije registrovan prvi slučaj zaraze virusom korone, kada su posjete zabranjene”, ispričala je majka Rajka.

Prema njenim riječima, situacija se zakomplikovala, granice su zatvorene, tako da su informacije o djetetu dobijali putem telefona.

“Bilo je užasno. Molili smo ih da nam dozvole da ga vidimo bar putem Vibera”, kazala je Rajka, dodavši da je Fond solidarnosti finansirao sve dodatne troškove koji su iskrsli zbog ove situacije.

Na računu Fonda trenutno je na raspolaganju oko 11,4 miliona KM, a kako ističu iz Fonda, najskuplje liječenje do sada koštalo je oko 800.000 evra i obavljeno je u jednoj njemačkoj bolnici. Od početka rada Fonda solidarnosti, dakle, od 2018. godine, ukupno je odobreno 315 zahtjeva za dijagnosticiranje i liječenje u inostranstvu i to za 223 djece. Troškovi liječenja iznosili su oko sedam miliona KM.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!