Simptomi kod djece i odraslih se razlikuju

454
Profesor Vladislav Vukomanović, kardiolog pedijatar Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta kaže da u toj bolnici nema zaražene djece sa težom kliničkom slikom.

Vukomanović podsjeća da Institut za majku i dijete nije klasična kovid bolnica, ali da ima kovid trijažno odeljenje i kovid intenzivnu njegu, piše Kurir.

– Trenutno je oko šest bolesnika kod kojih je potvrđena kovid infekcija. U Intenzivnoj njezi nemamo bolesnika, što znači da najtežih slučajeva, na sreću, imamo veoma malo i to je trend od marta do sada – objašnjava doktor Vukomanović.

Ističe da je broj bolesnika u trijažnom odjeljenju sve veći.

– Do sada je primljeno oko 300 bolesnika, a samo u posljednja dva mjeseca 100 bolesnika – navodi doktor Vukomanović.

Kaže da je veliki broj asimptomatske djece koja uglavnom predstavljaju opasnost prenošenja virusa ka starijima.

– Simptomalogija je obično veoma trivijalna. Ili se radi o zapušenom nosu ili curenju iz nosa, povišenoj tjelesnoj temperaturi, suvom kašlju, a u odnosu na starije sa kovid infekcijom, češći su bolovi u stomaku, proliv i povraćanje -objašnjava doktor Vukomanović.

Ističe da je važna porodica jer u porodici mogu da se steknu navike i da se djeca upozore šta je neophodno da rade – da se nauče da peru ruke, nose maske i izbjegavaju bliske kontakte.

– Nama je epidemiološka anamneza veoma važna. Ukoliko se kod djeteta pojavi neka simptomatologija koja može da ukaže na kovid-19, veoma detaljno se raspitamo o tome da li postoje članovi porodice koji su ispoljili kliničku sliku ili se leče od infekcije i na taj način ih i tretiramo i eventualno uzorkujemo brzim antigenskim testovima – kaže doktor Vukomanović.

Objašnjava da je pravilo da se PCR testovi ne ponavljaju ukoliko su brzi antigenski testovi pozitivni.

Broj oboljelih zdravstvenih radnika raste

Doktor Vukomanović smatra da je prelazak na onlajn nastavu srednjoškolaca i starijih osnovaca dobra mjera.

– U periodu kada djeca nisu odlazila u obdanište i školu broj hitnih prijema je bio značajno smanjen. Bilo je manje i drugih infekcija tako da mislim da je to dobra mjera i da će uspjeti da se zaravni strmi deo zaražavanja – smatra doktor Vukomanović.

Ističe da broj oboljelih zdravstvenih radnika raste.

– Od početka pandemije je u Institutu oboljelo više od 100 zaposlenih. Sada postoji taj trend akceleracije. Uglavnom su to zdravstveni radnici koji su infekciju donijeli od kuće. Broj onih koji su inficirani horizontalnom transmisijom u samoj bolnici je minimalan – navodi doktor Vukomanović i kaže da ne bi mijenjao praksu kad je reč o vakcinaciji djece.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!