Na kolektivni imunitet do sada testirano oko 300 građana Srpske

340
Od kako je početkom novembra u Republici Srpskoj počela studija o serološkim ispitivanjima, do sada je prikupljeno oko 300 uzoraka od građana, a prve rezultate o kolektivnom imunitetu na virus korona možemo očekivati krajem godine.

Ova informacija potvrđena je za Nezavisne novine sa medicinskih fakulteta u Foči i Banjaluci, koji zajedno sa Institutom za javno zdravstvo Srpske rade na prvoj nacionalnoj studiji seroprevalencije kovid 19 infekcije u populaciji Republike Srpske.

Do sada su uzorci uzeti u Banjaluci i fočanskoj regiji, sutra počinje uzorkovanje u Laktašima, Kozarskoj Dubici i Prijedoru, a sljedeće sedmice na redu su sarajevsko-romanijska, bijeljinska i dobojska regija.

Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča, rekao je da je do sada u opštinama koje pokriva ovaj fakultet uzeto oko 200 uzoraka, to jeste oko 60 porodica je do sada učestvovalo u ovoj studiji.

– Teritoriju Republike Srpske smo podijelili trećinski, tako da Medicinski fakultet u Foči uzima uzorke u Hercegovini, sarajevsko-romanijskoj regiji, zvorničkoj i fočanskoj regiji – rekao je Bokonjić.

Dodao je da ovih dana uzimaju posljednje uzorke iz fočanske regije, to jeste iz Foče, Čajniča, Višegrada i Rudog.

– U ponedjeljak počinjemo uzimanje uzoraka iz sarajevsko-romanijske regije, iz Rogatice, Istočnog Sarajeva, Sokoca, Han Pijeska i Trnova – naveo je Bokonjić.

On je rekao da očekuju da će uzorke iz sarajevsko-romanijske regije prikupiti do kraja sljedeće sedmice ili najkasnije za dvije sedmice, što će zavisiti od odziva pacijenata.

Ispitivanja se vrše na osnovu metode slučajnog uzorka, a kako kaže Bokonjić, odziv porodica koje učestvuju u studiji je dobar.

– U nekoliko prvih dana kada je počelo ispitivanje imali smo manjih problema sa odzivom dok smo slučajno izabranim porodicama objasnili zašto učestvuju, te zašto je to bitno, pa smo imali i nekih zamjenskih porodica. U posljednjih sedam dana to ide prilično dobro – rekao je Bokonjić.

Dodao je da će sljedeće sedmice i Institut za javno zdravstvo početi testiranja na području Bijeljine i Doboja.

– Nadamo se da ćemo preliminarne rezultate imati do Nove godine – zaključio je Bokonjić.

Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka, rekao je da je do sada u Banjaluci uzeto oko 100 uzoraka.

– Kontaktirao sam direktore domova zdravlja u Laktašima, Kozarskoj Dubici i Prijedoru, te će od danas i u ovim opštinama početi uzimanje uzoraka – rekao je Škrbić.

Dodao je da će nakon toga studija početi i u Čelincu i Kotor Varošu, te dalje sukcesivno na području cijele zapadne Republike Srpske.

– Očekujem da ćemo do kraja sljedeće sedmice imati značajan broj uzoraka s područja ingerencije Medicinskog fakulteta Banjaluka – rekao je Škrbić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!