Tajna lijepe i zdrave kože lica leži u samo tri koraka

1033
Ni jedan puder ili krema neće učiniti kožu besprijekornom i zdravom ukoliko ona nije dobro očišćena i tonizirana.

A iako čista koža zvuči kao nešto što nam dolazi prirodno kada naveče skidamo make up i umivamo lice, činjenica je kako nerijetko neadekvatno brinemo i čistimo naše lice. Da, čista koža je zdrava koža, bez obzira radi li se o masnom, suhom ili mješovitom tipu te o stanju ili starosti. Kako bi vaša koža svakodnevno bila čista, blistava, zaštićena i spremna za nove izazove, otkrivamo vam tri najbitnija koraka u čišćenju lica.

Prvi korak – čišćenje

Lice zahtjeva čišćenje ujutro i naveče. Koža je tokom noći najaktivnija te na svoju površinu izlučuje masti i vlastite metaboličke izlučevine poput znoja (soli i ureu) i loja koje je potrebno ujutro ukloniti s kože. Večernje čišćenje s kože  uklanja suvišni sebum i tvrde čestice koje „pokupimo“ dok se izlažemo vanjskim faktorima. Među njima su i čestice prašine i čađe, soli i uree koje ostaju nakon isparavanja znoja te bakterije i ostaci kozmetičkih proizvoda. Čišćenjem lica ujutro i naveče potičemo i jačamo prirodne funkcije kože, pomažemo kod sprječavanja nastanka nečistoća, koži pomažemo kod uspostavljanja i regeneracije hidrolipidne  ravnoteže te joj omogućujemo optimalnu penetraciju sastojaka iz njegujućih proizvoda.

Drugi korak – toniziranje – Nerijetko u rutini njege kože izostavljamo tonik jer ga smatramo suvišnim proizvodom i to bude jedna od većih grešaka koje možete učiniti svojoj koži. Upotrebom tonika koža se navlaži i ponovo uspostavlja svoj prirodni pH 5,5. Zahvaljujući toniku, koži omogućavamo maksimalnu penetraciju sastojaka iz njegujućih proizvoda, ali istovremeno smirujemo nadraženu kožu te uspostavljamo ravnotežu izlučivanja masnoće kod masne kože.

Treći korak – zaštita

Izloženost okolini i štetnim uticajima ne možemo spriječiti, ali možemo ih umanjiti. Alarmantni podaci kako čak 80 % posto svjetskog stanovništva udiše vazduh  štetan za zdravlje ukazuju na problem ne samo disajnih  puteva, već i na našu kožu lica. Naime, onečišćeni  može oštetiti kožu jednako kao sunčeve zrake. Čestice iz okoline mogu prodrijeti u svaku kožu, bez obzira na tip. Najjače pogađa isušenu kožu kojoj nedostaje vlage jer je njezina barijera ranjiva i oštećena. Kao zanimljivost, onečišćivači ne razlikuju dan ili noć, vanjski ili unutarnji prostor. Prisutni su posvuda, 24 sata na dan, a kožu mogu oštetiti jednako ili još više od UV zraka.

Kako odabrati odgovarajuće proizvode za ritual čišćenja lica?Osjetljiva koža

 traži preparate bez alkohola koji neće dodatno isušiti kožu. Suha koža stvara manje sebuma od normalne kože, posljedično stvara manje lipida, koji su važni za održavanje vlage u koži i ima oslabljenu zaštitnu funkciju. Suha koža je posljedično ujedno i osjetljiva koža.

Masna koža „odlikuje“ se svojom debljinom, raširenim porama te jačim lučenjem sebuma koji zatim zatvara pore i uzrokuje mitesere i prištiće. Česta zabluda je kako masna koža ne treba hidrataciju, ali nemojte vjerovati tom mitu.

 (gloria .hr )

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!