Serološko testiranje u dva banjalučka naselja po nasumičnom odabiru

512

Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci danas će u banjalučkim naseljima Starčevica i Petrićevac početi serološko testiranje stanovništva, izjavio je danas dekan ovog fakulteta Ranko Škrbić.

“Porodični ljekari nasumično biraju lica za testiranje. Nakon telefonskog poziva, pristanak na testiranje je dobrovoljan za lica koja žele da znaju da li imaju antitijela na virus korona”, rekao je Škrbić za Radio-televiziju Republike Srpske.

Škrbić je istakao da je ovo projekat Medicinskog fakulteta u Foči i Medicinskog fakulteta u Banjaluci, uz saradnju s Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, te podršku i koordinaciju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

“U međuvremenu smo sredstvima Vlade Republike Srpske kupili uređaje i dodatnu opremu za serološka ispitivanja, i za Foču i za Banjaluku, dok su kolege iz SZO obezbijedile dovoljan broj seroloških kitova neophodnih za analitiku”, rekao je Škrbić.

On je dodao da je već urađeno 150 testiranja zaposlenih na Medicinskom fakultetu, kao i studenata.

“Možemo reći da imamo i prve rezultate, koji su nekada očekivani, a nekada ne, i koji pokazuju da su neka lica imala kontakte, međutim, ne znaju da su bila zaražena. Svakako, lica bez simptoma su najinteresantnija za ispitivanje”, rekao je Škrbić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!