Na Rakovačkim barama otvoren magacin za vatrogasce i Civilnu zaštitu

352

Magacin na Rakovačkim barama u potpunosti je završen, otvoren je i stavljen na raspolaganje Civilnoj zaštiti i vatrogascima, kazao je za “Nezavisne” Mladen Ćućun, šef Odsjeka za poslove Civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice.

Dodao je da zbog pogoršanja epidemiološke situacije izazvane virusom korona na području grada magacin nije svečano otvoren.

Prema njegovim riječima, oprema je već postavljena u magacinu, a završeno je vanjsko uređenje, postavljene su nove ograda i kapija te je izliven asfalt, a izgrađeni su i trotoari oko objekta.

“Planiramo izvršiti prezentaciju jednog vida opreme za kolektivno zbrinjavanje stanovništva, odnosno postaviti najmodernije šatore na naduvavanje koji se brzo i efikasno postavljaju, a služe za zaštitu stanovništva”, rekao je Ćućun.

Istakao je da je izgradnja magacina za Civilnu zaštitu i vatrogasce od velikog značaja, jer će sva oprema biti objedinjena na jednom mjestu i ovaj objekat će postati logistički centar u sistemu zaštite i spasavanja.

“U ovaj objekat uloženo je oko 850.000 KM”, dodao je Ćućun.

Magacin za Civilnu zaštitu i vatrogasce trebalo je da bude i ranije završen, ali je, prema Ćućunovim riječima, pandemija virusa korona i javna nabavka za opremanje usporila otvaranje ovog objekta.

“Najbitnije je da će sada sva oprema biti na jednom mjestu, odakle će se, u slučaju potrebe, upućivati na ugrožena područja”, naglasio je Ćućun.

Vatrogasna brigada i Civilna zaštita do sada su svu opremu imali na tri lokacije na području grada, što je uticalo na brzinu i efikasnost jedinica zaštite i spasavanja u slučaju zemljotresa, poplava ili požara.

U ovom objektu će biti skladišteni i materijal za zaštitu od poplava te mašine za punjenje vreća, a u sklopu njega će biti i administrativni prostor te kancelarija za zaduživanje opreme.

Takođe, u slučajevima vanrednih situacija može služiti za podjelu uniformi, kako lične, tako i zajedničke opreme u slučaju potrebe spasavanja, a u njemu će se skladištiti so i materijal za Zimsku službu.

Izvođači radova na magacinu bila su su banjalučka preduzeća “Tekton” i “Građenje Đurić”.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!