Ne odustajte od trčanja ni tokom hladnijih dana

405

Mnogi su tokom pandemije teretanu zamijenili trčanjem. Trčanje može biti izvrstan način za izbacivanje stresa, a poželjno je prilagoditi ga hladnijim vremenima.

Ako volite trčati vani, kraći, hladniji jesenski i zimski dani mogu predstavljati niz izazova. Kako bi vam osigurali sigurnost i uspjeh u trčanju od sada do proljeća, treneri i stručnjaci su podijelili neke od svojih najboljih savjeta.

Omogućite sebi dodatno vrijeme za zagrijavanje

Jedna od najboljih stvari u trčanju je praktičnost – sve što trebate su dobre patike i volja. Ali kad se vrijeme promijeni, trebalo bi da budete malo oprezniji.

Prilikom hladnijeg vremena treba se malo duže zagrijavati. Svakako sebi priuštite 15 minuta laganog trčanja prije nego što krenete brzo. To će omogućiti da vaši mišići budu pravilno pripremljeni za teže napore.

Obratite pažnju na svoje tijelo

Važno je prepoznati da tokom hladnijeg vremena trčanje može biti izazovnije. Vaše tijelo upravlja i umorom i radi na održavanju osnovne temperature. Kao rezultat, možda ćete morati smanjiti intenzitet ili udaljenost trčanja dok se vaše tijelo ne prilagodi.

Hidratacija

Hidratacija nije važna samo u vrućim ljetnim danima. Kad je hladnije vrijeme, trkači obično zanemaruju hidrataciju jer se manje znoje. Međutim, ona je još vrlo važna za proizvodnju energije kao i zdravlje kardiovaskularnog sistema i oporavak. Nosite bocu vode sa sobom.

Pravilno se obucite

Kao što vjerovatno pretpostavljate, ključno je imati odgovarajuću odjeću za trčanje po hladnom vremenu. Važno je da ne pretjerate s mnogo odjeće. Odlučite se za slojeve koji se lako skidaju kada se počnete zagrijavati, savjetuju profesionalni treneri. Izbjegavajte debele jakne ili džempere zbog kojih ćete se pregrijati, više oznojiti, a zatim brzo ohladiti.

Termalne trenerke za trčanje uopšteno su dobar izbor kada temperature zaista počnu padati i odlučite se za čarape koje griju gležnjeve. Trkači često zaborave pokriti gležnjeve, ali ti mišići, tetive i ligamenti imaju bolju izvedbu kad su topli.

Obratite pažnju na vrijeme

Jesensko i zimsko vrijeme ne znači samo niže temperature, nego i kišu i snijeg.

Trčanje po kiši po hladnom vremenu teško je za tijelo, jer ono ne može održavati višu tjelesnu temperaturu kad se smoči. U ovom je slučaju vodootporna jakna bitan dodatak vašem popisu opreme.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!