Korona prepolovila sezonske poslove

371

Zbog pandemije virusa korona sezonski poslovi su gotovo prepolovljeni, tako da studenti i mladi ove godine nisu imali mnogo prilika da zarade dnevnicu i džeparac.

Ivo Turkeš, direktor Omladinske zadruge KAB, rekao je za “Nezavisne” da je zbog novonastale situacije smanjena potražnja firmi i privrednika za radom studenata.

“Pogotovo u martu, kada je virus korona došao na naše podneblje, pošto nismo bili upoznati toliko s pandemijom, nismo imali hrabrosti da šaljemo studente negdje da rade kako se ne bi zarazili”, dodao je Turkeš.

Prema njegovim riječima, jedno vrijeme su bili zatvoreni i studentski domovi, te su studente slali kućama, što je takođe doprinijelo da se smanji potražnja za sezonskim poslovima.

“Nakon otvaranja objekata poslije prvog talasa pandemije bilo je posla za studente, ali puno manje i nije bilo na istom nivou kao prošle godine. U odnosu na prošlu godinu i potražnju firmi za studentima možemo slobodno reći da ni upola nije bilo posla”, istakao je Turkeš.

Dodao je da studenti često sami zovu da provjere da li ima neki posao za njih, te da zbog pandemije ne dolaze direktno u njihovu kancelariju.

“Mi imamo sve spiskove studenata, tako da čim se javi poslodavac kojem su potrebni radnik ili radnici za dnevnicu, mi studente odmah pozivamo”, objašnjava Turkeš.

Kaže da je trenutna situacija veoma nezgodna jer većina poslodavaca s kojima sarađuju dobar dio posla radi od kuće, tako da ima veoma malo poslova za studente.

“Prihod nam je dosta manji u odnosu na prošle godine pa po tome možemo vidjeti koliko je manje posla bilo. Možemo samo zaključiti da su zbog pandemije virusa korona ispaštali, kako naša zadruga, tako i privrednici i studenti i mladi”, zaključuje Turkeš.

Student Siniša M. rekao je da dvije godine radi sezonske poslove preko omladinske zadruge, te da je do sada zaradio svega nekoliko dnevnica.

“Studenti ispaštaju zbog pandemije virusa korona. Nekom su te dnevnice potrebne da plati studentski dom u kojem boravi, ali ovo je globalna situacija, tako da se samo možemo pomiriti s tim i očekivati da će uskoro ovo proći i da će biti više posla”, ističe ovaj student.

Studentkinja Sanja T. kazala je da se ove godine prijavila u omladinsku zadrugu kako bi olakšala roditeljima finansijske troškove.

“Najviše sam htjela da mi roditelji ne šalju novac, nego da  uspijem nešto zaraditi sama. Ove godine sam imala samo jedan sezonski posao, ali situacija je takva kakva jeste pa se nadam da će naredne godine biti bolje”, rekla je ona.

IZVOR :nezavisne.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!