Izlaznost na lokalnim izborima u Srpskoj do 11 časova 18,07 odsto

361
Izlaznost na lokalnim izborima do 11 časova na području Republike Srpske je 18,07 odsto, saopštio je na konferenciji za novinare CIK BiH. Pravo glasa u opštinama i gradovima u Republici Srpskoj ima 1.235.482 birača.

– Na nivou Federacije BiH izlaznost je 13,56 odsto, do je na nivou BiH 14,88 odsto – iujavio je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar.

Do 11.00 časova Operativni štab “Akcija lokalni izbori u BiH” sa sjedištem u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, napominje Bakalar, zaprimio je ukupno 13 prijava o incidentima koji se mogu dovesti u vezu sa narušavanjem glasanja na biračkim mjestima i to tri prijave u FBiH, 10 u Brčko distriktu, a iz Republike Srpske nisu dostavljene informacije o narušavanju izbornog procesa.

Bakalar je rekao da je ukupno formirano 5.759 biračkih mjesta, uključujući i 388 redovnih mobilnih timova.

Najveći broj biračkih mjesta u BiH otvoren je u 7.00 časova, dok je manji broj biračkih mjesta kasnio sa otvaranjem, uglavnom iz tehničkih razloga.

Bakalar je naveo da su kašnjenja zabilježena na po jednom biračkom mjestu u Srebrenici, Han Pijesku, Čapljini, Srebreniku, Bihaću, Čelincu, a u Vlasenici kašnjenje je zabilježeno na četiri biračka mjesta, tako da će na ovim biračkim mjestima biti produženo vrijeme za glasanje.

On je rekao da su u BiH formirano 173 mobilna tima “kovid 19” koji će posjetiti prijavljenih 3.555 birača na njihovim adresama, ali je napomenuo da će se informacija o tačnom broju ovih timova i birača znati naknadno, jer su se birači, uz potrebnu dokumentaciju mogli prijavljivati jutros do 9.00 časova.

Bakalar je podsjetio da je po jedno biračko mjesto formirano i u ambasadama i DKP-ima BiH u Beču, Gracu, Štutgartu, Minhenu, Oslu, Beogradu i Čikagu, te da su sva ova biračka mjesta otvorena, sem u Čikagu zbog razlike u vremenu.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!