Pravo glasa ima 3.283.380 birača

330

U BiH će sutra biti održani lokalni izbori na kojima pravo glasa ima 3.283.380 birača.

Na lokalnim izborima ove godine bira se 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 64 opštinska vijeća u Federaciji BiH, 120 načelnika opština u BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 14 gradskih vijeća u FBiH, 22 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko distrikta.

Iz Centralne izborne komisije BiH podsjetili su da su zagarantovana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina predviđena u 21 opštini za 23 kandidata, te da se ove godine prvi put na lokalnim izborima u BiH, gradonačelnik Istočno Sarajevo bira neposredno, u skladu sa izmjenama Izbornog zakona Republike Srpske.

Osim 120 načelnika i 22 gradonačelnika na lokalnim izborima 2020. godine biraju se i 3.142 vijećnika/odbornika od kojih 23 predstavnika nacionalnih manjina.

Na izborima učestvuju 543 politička subjekta, od kojih je 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata, te 71 kandidat za nacionalne manjine.

Ovjereno je ukupno 30.809 kandidata od kojih 425 kandidata za načelnike/gradonačelnike, 30.188 kandidata za opštinska vijeća, odnosno skupštine opština ili gradska vijeća, odnosno skupštine grada i Skupštinu Brčko distrikta, te 196 kandidata predstavnika nacionalnim manjina.

U BiH je formirano ukupno 5.759 biračkih mjesta.

Po jedno biračko mjesto biće otvoreno u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Lica zaražena virusom korona, koja za to posjeduju adekvatnu medicinsku dokumentaciju, i građani kojima je određena izolacija, glasaće putem posebnih, mobilnih kovid timova.

Međutim, licima koja su kovid pozitivna ili su u izolaciji, a nije im dostavljena dokumentacija koja to potvrđuje, prema svemu sudeći, pravo glasa biće uskraćeno.

U saopštenju CIK-a navodi se da će biračka mjesta biti otvorena od 7.00 do 19.00 časova, te da će birači, uz pokazivanje jednog od važećih identifikacionih BiH dokumenata /lična karta, vozačka dozvola, pasoš/, na biračkom mjestu dobiti kombinaciju glasačkih listića.

Iz CIK-a ističu da je na biračkom mjestu obezbijeđena tajnost glasanja.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!