Dodik: Neće biti policijskog časa

169
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da neće biti policijskog časa u Republici Srpskoj, ali apeluje na stanovništvo da ograniči privatna druženja.

– Na taj način budimo svijest naroda. Zajedno moramo da pobijedimo ovu epidemiju. Zabrana kretanja sama po sebi ne daje efekte i rezultate. Naš narod je pokazao sklonost da posluša i bude solidaran – naglasio je Dodik i dodao da Republika Srpska ima resurse da izdrži ovu krizu i ove nenadane troškove.

“Na početku pandemije nismo oklijevali da preduzmemo značajne mjere. Želim da zahvalim građanima koji su prihvatili mjere koje su bile potrebne”, rekao je Dodik.

On je naveo da će Republika Srpska u ovoj godini, zbog pandemije virusa korona, imati sedam odsto manji prihod u budžetu, što je oko 270 miliona KM.

“Razlog za ovo jeste pad indirektnih poreza od 10 odsto, dok smo uspjeli održati nivo direktnih poreza. Intervenisali smo u različitim oblastima, a gubitak smo nadoknadili iz rezervi i uspjeli održati investicionu aktivnost, što je vidljivo u svakom mjestu u Srpskoj”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, zvaničnici Republike Srpske su u svakom trenutku bili sa narodom i u lokalnim zajednicama u Srpskoj.

“Republika Srpska može da služi kao dobar primjer za reagovanje na krizu i upravljanje njome. Nakon izbora neće biti uveden policijski čas, niti drastične mjere, iako je nesumnjivo da imamo povećan broj zaraženih”, kaže Dodik.

On je podsjetio da 2.000 KM košta dan liječenja pacijenta zaraženog virusom korona.

“Potrebno je da budu smanjena privatna druženja i da ljudi poštuju propisane mjere. Ovdje je riječ o solidarnosti prema najbližem okruženju, ali i za medicinski sektor. Republika Srpska ima resurse da izdrži krizu i troškove, a borba za ljudske živote je najvažnija”, rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da će biti podržan medicinski sektor i da neće biti zaustavljene investicije u njemu.

“Modernizujemo Bolnicu Zvornik, gradimo je u Doboju, naredne godine ćemo početi rekonstrukciju bolnice u Prijedoru, gradićemo bolnicu u Trebinju. Time ćemo završiti značajan ciklus u ovoj oblasti”,istakao je Dodik i dodao da će naredne godine biti izdvojeno više od 80 miliona KM za banjski sektor.

On je naglasio da srpski narod ne bi imao šansu u BiH da ne postoji Republika Srpska.

“Osim Srba, mislim i na muslimane i ostale narode koji žive u Republici Srpskoj. Pogledajte Kozarac ili ostala povratnička mjesta, pa ćete vidjeti da je sve obnovljeno i novo, dijelom uz pomoć međunarodnog faktora. Takva pomoć je izostala za Srbe u Federaciji BiH”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da će naredne godine iz budžeta Republike Srpske biti izdvojeno 60 miliona KM za infrastrukturu.

“Smatramo da je potrebno pojačati investicioni ciklus. Moramo održati priču prema poljoprivredi, jer Srpska ima dovoljno hrane da se prehrani. Otvorili smo sve kanale snabdijevanja sa Srbijom, što je od izuzetnog značaja”, zaključio je Dodik.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!