Čeka se odobrenje: Distribucija vakcine protiv korona virusa očekuje se od januara

230
Evropska agencija za lijekove (EMA) predviđa da će dati svoje odobrenje za prvu vakcinu protiv korona virusa do kraja godine sa očekivanim početkom distribucije od januara, rekao je direktor agencije.

“Ako su podaci solidni mogli bi dati zeleno svjetlo za prvu vakcinu do kraja godine i početi sa distribucijom od januara”, rekao je Guido Rasi, direktor Evropske agencije za lijekove u intervju objavljenom u italijanskom listu Il Sole 24 Ore.

Ta insititucija zadužena je za odobravanje i kontrolu lijekova u EU, piše Avaz.

Konačno zeleno svjetlo, koje daje Evropska komisja, omogućiće da laboratorije počnu sa prodajom svog lijeka u cijeloj EU.

EMA koja računa da će biti šest ili sedam različitih vakcina na raspolaganju 2021, juče je dobila prve kliničke podatke Fajzera za njegovu vakcinu, rekao je Rasi.

On je rekao i da su dobili od AstraZenece predkliničke podatke, probe na životinjama koje se već procjenjuju, i da su imali više razgovora sa Modernom.

“Ako se vakcina stavi na tržište u januaru njeni prvi efekti na širenje virusa će biti vidljivi za pet, šest mjeseci, suštinski idućeg ljeta. Očigledno je da neće biti moguće vakcinisati cijeli svijet, ali ćemo početi sa najizloženijim kategorijama kao što su starije osobe i zaposleni u zdravstvu, što će početi da blokira mostove prenosa”, dodao je.

Ocijenio je da treba vakcinisati preko polovine evropske populacije da bi moglo da se dogodi smanjenje pandemije, što zahtijeva “najmanje 500 miliona doza u Evropi”.

“Da bi se svi vakcinisali bit će potrebno najmanje godinu dana, i ako sve prođe dobro krajem 2021. ćemo imati dovoljnu imunizaciju”, rekao je Rasi.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!