“Srpska ulazi u najtežu fazu epidemije”

358
Republika Srpska ulazi u najtežu fazu epidemije virusa korona, a kada se uporedi broj stanovnika i ljudi koji su trenutno na liječenju u bolnicama, gore je stanje nego što je Italija imala u najkritičnijem periodu, upozorio je šef Tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić.

Stevandić je istakao da nikome ne fali kiseonik, maska, respirator i krevet, što je u ovakvoj situaciji najvažnije.

– Trenutno smo blizu gornjeg praga popunjenosti bolničkih kapaciteta /na UKC/, a slično je i u mnogim drugim bolnicama. Republika Srpska je premašila 1.150 popunjenih kreveta, ulazimo u još težu fazu. Na svu sreću, prije dvadesetak dana smo predvidjeli ovakav razvoj situacije, pa se danas naši kovid pacijenti liječe u najboljim uslovima – rekao je Stevandić za Euroblic.

On kaže da je Republika Srpska pri vrhu trećeg talasa i ne može se procijeniti da li će, kao što bi bilo logično, trajati još desetak dana.

– Ovaj virus je, naime, pokazao da itekako zna da iznenadi. Zato moramo da se spremamo za još gori scenario. Procjenjujemo da će ovo trajati sedam do 15 dana, ali ne smijemo da se rukovodimo procjenom, jer može da bude kritično i mjesec dana. Nismo bili u sličnoj poziciji da bismo mogli da pravimo poređenja – rekao je Stevandić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!