Od ponedjeljka testiranje samo za osobe za koje ljekari procijene da je neophodno

291

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković u intervju za SRNU istakao je da se od naredne sedmice uvodi novi sistem testiranja.

Od ponedjeljka u Republici Srpskoj biće testirane samo osobe za koje porodični ljekar ili ljekari iz Higijensko-epidemiološke službe procijene da je to nephodno. Neće biti ni dužeg čekanja rezultata testova, kao što je bilo ranije zbog velikog broja testiranja na dnevnom nivou i kapaciteta aparata za testiranje. Direktor Instituta za javno zdravstvo pojasnio je za SRNU da osoba koja osjeti bilo koji respiratorni simptom treba da se javi svom porodičnom ljekaru i da ostane kod kuće, a porodični ljekar će na osnovu kontakta sa tom osobom da procijeni zdravstveno stanje.

– Osoba koja ima samo jedan simptom, na primjer, ako izgubi čulo ukusa i mirisa, a nema temperaturu ostaće kod kuće i neće se testirati, ali biće tretirana kao kovid pozitivna osoba. Njeno zdravstveno stanje se prati, a u slučaju pogoršanja biće upućena na pregled – rekao je Zeljković.

Na pitanje ko kontroliše osobe koje imaju određene simptome, a nemaju rješenje o izolaciji, niti su testirane, Zeljković je naglasio da te osobe ostaju kod kuće i tu dolazi do izražaja vlastita kontrola. Zeljković je naveo da sve zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama i opreme i testova, ali i dodao da se popunjavaju bolnički kapaciteti.

– U slučaju traumatičnih događaja i hitnih rješavanja zdravstvenog stanja, tu su hitne medicinske službe pri domovima zdravlja koje uredno primaju pacijente. Što se tiče smještajnih kapaciteta, tu je situacija varijabilna i mijenja se na dnevnom nivou. Kapaciteti se polako popunjavaju, ali što je veoma bitno otvaraju se dodatni kapaciteti kako bi svi pacijenti mogli da budu primljeni i imali adekvatnu medicinsku pomoć – naveo je Zeljković.

Nadležni pozivaju građane na odgovornost odnosno da građani nose maske i drže fizičku distancu.

– Iako smo svi pomalo iscrpljeni, umorni i nestrpljivi, molim sve naše građane za još malo pažnje, snage i pametnog ponašanja u ova krizna vremena. Znam da nije sasvim jednostavno, ali probajte da svakodnevno štitite ljude oko sebe kao da sa sigurnošću znate da upravo vi nosite virus, a štitite sebe baš kao da znate da su svi oko vas zaraženi – istakla je Snježana Novaković Bursać savjetnica direktora Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Svakodnevno se popunjavaju i kapaciteti Univerzitetskog-kliničkog centra Republike Srpske, a ovu ustanovu sutra će posjetiti resorni ministar Alen Šeranić. Sa rukovodstvom UKC-a obaviće vizitu pacijenata oboljelih od Kovida-19, a nakon toga i razgovarati o trenutnoj situaciji i planovima za zbrinjavanje pacijenata.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!