Od ponedjeljka testiranje samo za osobe za koje ljekari procijene da je neophodno

329

Osoba koja osjeti bilo koji respiratorni simptom – temperaturu, kašalj, bolove u mišićima, kostima treba odmah da se javi svom porodičnom ljekaru i da ostane kod kuće… Kao društvo moramo da budemo odgovorni jedni prema drugim, a najveći čin odgovornosti, humanosti i solidarnosti jeste upravo nošenje zaštitne maske.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je Srni da će, prema novom uputstvu o testiranju na kovid 19, biti testirane samo one osobe za koje porodični ljekar ili ljekari iz Higijensko-epidemiološke službe /HES/ procijene da je to nephodno.

Zeljković je rekao da ovo uputstvo stupa na snagu u ponedjeljak kada će biti zvanično upućeno svim domovima zdravlja u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, primjenom ovog uputstva neće biti ni dužeg čekanja rezultata testova, kao što je bilo ranije zbog velikog broja testiranja na dnevnom nivou i kapaciteta aparata za testiranje.

– Osoba koja ima samo jedan simptom, na primjer, ako izgubi čulo ukusa i mirisa, a nema temperaturu ostaće kod kuće i neće se testirati, ali biće tretirana kao kovid pozitivna osoba. Njeno zdravstveno stanje se prati, a u slučaju pogoršanja biće upućena na pregled. U tom slučaju porodični ljekar, odnosno kolege iz HES-a procijeniće da li je neophodno da se uzme uzorak za testiranje – pojasnio je Zeljković.

On je naglasio da osoba koja osjeti bilo koji respiratorni simptom – temperaturu, kašalj, bolove u mišićima, kostima treba odmah da se javi svom porodičnom ljekaru i da ostane kod kuće, a porodični ljekara će na osnovu kontakta sa tom osobom da procijeni njegovo zdravstveno stanje i u slučaju potrebe biće upućena na ljekarski pregled.

– Ako nije potreban pregled, ta osoba će ostati kod kuće i pratiće se njeno zdravstveno stanje. U svakom slučaju ne treba da se kreće sve do trenutka kada porodični ljekar ne da saglasnost – pojasnio je Zeljković.

On je rekao da se na kovid 19 retestiraju samo zdravstveni radnici, zaposleni i korisnici kolektivnih smještaja, jer oni nose najveći rizik zaraze, ali prema procjenama HES-a, kada su neke specifične situacije mora biti izvršeno retestiranje i drugih ljudi.

Na pitanje ko kontroliše osobe koje imaju određene simptome, a nemaju rješenje o izolaciji, niti su testirane, Zeljković je naglasio da te osobe ostaju kod kuće i tu dolazi do izražaja vlastita kontrola.

– One imaju utvrđeno bolovanje, treba same sebe da kontrolišu i to je odgovornost pojedinca. Naravno da je nemoguće da kontrolišete svaku osobu da li je u izolaciji, na bolovanju ili ne, već je odgovornost na pojedincima da shvate izuzetnu ozbiljnost situacije u kojoj se sada naliazimo i da je neophodno da nivo odgovornosti podignu na maksimum – da ostanu kod kuće, prate savjete ljekara, struke i da čuvaju svoje i zdravlje svoje porodice – istakao je Zeljković.

Kada je riječ o pacijentima koji imaju druga oboljenja, naveo je Zeljković, oni se i dalje po redovnoj proceduri obraćaju svom ljekaru, koji će ih naručiti za pregled bilo da je kontrolni ili neka vanredna situacija.

– U slučaju traumatičnih događaja i hitnih rješavanja zdravstvenog stanja, tu su hitne medicinske službe pri domovima zdravlja koje uredno primaju pacijente – pojasnio je Zeljković.

Na pitanje da li zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj imaju dovoljno zaštitne opreme i testova, Zeljković je naglasio da u tom pogledu nema nikakvih problema i da sve zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama i opreme i testova.

– Što se tiče smještajnih kapaciteta, tu je situacija varijabilna i mijenja se na dnevnom nivou. Kapaciteti se polako popunjavaju, ali što je veoma bitno otvaraju se dodatni kapaciteti kako bi svi pacijenti mogli da budu primljeni i imali adekvatnu medicinsku pomoć – rekao je Zeljković.

On je još jednom apelovao na sve građane Republike Srpske da je u vrijeme pandemije potrebna odgovornost svakog pojedinca.

– Apeli koje upućujemo svakodnevno već mjesecima, nažalost, kod pojedinaca nisu dali rezultati. Svjesni smo da postoji određeni otpor kod nekih ljudi u pogledu poštivanja preporučenih mjera kao što je nošenje zaštitne maske i fizička distanca, ali vidimo da kada se desi oboljenje u njihovoj porodici tek onda reaguju i preduzimaju mjere zaštite. Nažalost, tada je već kasno – konstatovao je Zeljković.

On je poručio da svi mi kao društvo moramo da budemo odgovorni jedni prema drugim, a najveći čin odgovornosti, humanosti i solidarnosti jeste upravo nošenje zaštitne maske za koju znamo da ne štiti nas lično, već druge štiti od nas.

– Upravo u tom trenutku vidimo koliko je bitno da svi nosimo maske – naglasio je Zeljković.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!