Prestrojavanja u UKC-u i bolnicama u Srpskoj zbog preopterećenosti kapaciteta

325

U Srpskoj je 323 novozaraženih virusom korona, od 777 testiranih. Pet lica je preminulo. U Federaciji, čak 26 preminulih i 438 novozaraženih. Medicinski radnici u Srpskoj apeluju na poštovanje mjera, jer se popunjavaju kapaciteti UKC-a, ali i drugih bolnica, koje traže rješenje za zbrinjavanje sve većeg broja pacijenata.

Ukupan broj hospitalizovanih u Srpskoj je 790. Od toga je u Univerzitetskom kliničkom centru 308, u opštim bolnicama 482. Kapaciteti dvije Klinike UKC-a su popunjeni, a u Centralnom medicinskom bloku svakodnevno se primaju novi pacijenti sa teškom kliničkom slikom. Sve je više onih kojima je potrebna intenzivna njega.

– To su brojke koje zabrinjavaju, ali nas zabrinjavaju prostornei kapaciteti ljudski resursi – istakla je načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC Republike Srpske Antonija Verhaz.

Doktor Renata Tamburić, gastroenterohepatolog na Klinici za unutrašnje bolesti UKC Republike Srpske, ističe da je pritisak koji trpi UKC ogroman.

– I najveći klinički centri bi doživjeli neku vrstu kolapsa, ali mi još uvijek odolijevamo – rekla je Tamburić.

Predstavnici vlasti u Srpskoj ističu da je samoodgovornost jedini način da se pomogne medicinskim radnicima, a pandemija stavi pod kontrolu.

– Ako nemate dovoljno kapaciteta, nemate dovoljno ni smještaja ni mogućnosti da pomognete. Bojim se da bi mnogi u tom smislu bili nezbrinuti, medicinski govoreći. Prema tome apel ide prema svima – istakla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Popunjeni su kapaciteti i u zvorničkoj bolnici. Zoran Stevanović, gradonačelnik, ističe da će, ako ovaj trend bude potrajao, vrlo brzo doći u situaciju da gradska bolnica dobije status kovid bolnice gdje neće biti elementarnih usluga koje bolnica pruža.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković naglasio je da “svi mi pojedinačno, svaki građanin, može da da doprinos da se zaštiti i bolnički sektor i privreda, da zaštitimo svoje zdravlje, zdravlje porodice i Republike Srpske”.

Iz Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini saopšteno je da su na liječenju 73 pacijenta, što je više od 90 odsto kapaciteta. Bijeljinska Banja Dvorovi postaje bolnica za kovid sa 101 krevetom.

Zlatko Maksimović, v.d. direktora Bolnice “Sveti vračevi”, kaže da ova banja ispunjava sve uslove da da postane kovid bolnica.

– Da bi oni mogli to sprovesti, mi smo donijeli odluku da finansijski pomognemo bolnicu sa 200.000 maraka i da sa Banjom Dvorovi, kojoj dajemo 100.000 maraka, organizuju kovid bolnicu – naglasio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Najviše novozaraženih je iz Banjaluke, gdje je reorganizovan rad Doma zdravlja, povećani kapaciteti ambulanti za kovid i uveden dodatni auto-punkt za testiranje građana.

– Cilj je rasteretiti gužve, ubrzati postupak i nekoliko hiljada ljudi, koji su se u proteklim sedmicama javilo sa sumnjom na kovid, pružiti bržu i dostupniju zdravstvenu zaštitu. Na tome je bio fokus – izjavio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Od danas, učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, nakon sedmodnevnog prekida zbog loše epidemiološke situacije, ponovo su u đačkim klupama.

U distriktu Brčko, do 6. novembra obustavljena je nastava u osnovnim i srednjim školama. A novu akademsku godinu u Srpskoj, studenti viših godna studija započeli su uz striktno poštovanje epidemioloških mjera.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!