Počelo testiranje na kovid iz automobila

405

Na lokaciji na Malti jutros je počela sa radom lokacija za testiranje na prisustvo korona virusa, gdje će građani biti testirani u svojim automobilima.

Otvaranjem ove dodatne lokacije, kako je istakao gradonačelnik Igor Radojičić – rasterećena je lokacija ispred Poliklinike, te će se, ujedno, smanjiti kontakti među građanima.

Kako je istakao, u saradnji sa Domom zdravlja redovno se procjenjuje trenutna epidemiološka situacija koja se u posljednjih nekoliko mjeseci više puta mijenjala.

-U posljednjih desetak dana svjedoci smo novog talasa epidemije i pojavile su se potrebe za dodatnim ljudskim, organizacionim i logističkim resursima. Sa Domom zdravlja donijeli smo određen paket mjera sa ciljem da zdravstvena usluga bude dostupnija i brža. Zato su u funkciju stavljeni dodatni kapaciteti, a od novih reorganizovanih mjera ostalo je još samo otvaranje dodatne ambulante za pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama u Docu, pored kovid ambulante – kazao je Radojičić.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović je istakla je da se od danas na lokaciji na Malti testiraju lica koja dođu sa uputniciom, odnosno da na ovoj lokaciji nisu planirana komercijalna testiranja.

– Tako da će se ovdje moći testirati samo oni pacijenti koje je pozavala naša Higijensko-epidemiološka služba. Ostavljena je mogućnost za one pacijente kojima ne odgovara ova lokacija, da mogu testiranje obaviti na punktu ispred Poliklinike – navela je ona.

Todorovićeva je rekla da postupak testiranja traje svega pet minuta, te da će tokom dana biti testirano oko 125 građana.

Istakla je da je trenutno Dom zdravlja veoma opterećen, posebno primarna zdravstvena zaštita, te da je bilo nepohodno postaviti jedan ovakav punkt za testiranje.

Povećanje kapaciteta i lokacija za testiranje uvedene su kao nove mjere podrške zdravstvenoj zaštiti stanovništva.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!