Počela obnova vrtića „Naša djeca“ i „Neven“

358

Gradonačelnik Igor Radojičić, zajedno sa predsjednicom Republike Željkom Cvijanović i ministarkom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Srebrenkom Golić, obišao je radove na podizanju energetske efikasnosti dva gradska vrtića – „Naša djeca“ i „Neven“.

Gradonačelnik Radojičić kazao je da se u proteklom periodu dosta pažnje posvetilo predškolskom obrazovanju s ciljem da se smanje liste čekanja za smještaj u javne vrtiće i poboljšaju uslovi u postojećim vrtićima.

  • Konkretno, na ova dva starija objekta, zamjenom stolarije, poboljšanjem fasade i popravkama na krovu nekoliko stotina mališana i njihovi vaspitači dobiće daleko bolje uslove za boravak – naveo je Radojičić.

On je naglasio da su pri kraju radovi na tri vrtića, i to na Petrićevcu, Lazarevu i novom dijelu „Ježeve kućice“.

  • Počeli smo gradnju vrtića u Kuljanima i treba uskoro da počnemo gradnju vrtića u Vrbanji. Sa proširenim kapacitetima u proteklom periodu, cilj je da do kraja godine dobijemo do 650 novih mjesta u predškolskim ustanovama – rekao je Radojičić.

Ciljevi za naredni period, kako je naveo, su priprema projekata za vrtiće u Kampusu i Aleji Svetog Save, uz planove za gradnju na Starčevici i u Karanovcu.

Ministarka Golić istakla je da je za rekonstrukciju vrtića „Naša djeca“ i „Neven“ kroz projekat „Energetske efikasnosti“ izdvojeno ukupno oko 925.000 KM.

  • Inicijativu za obnovu ovih vrtića, u saradnji sa gradonačelnikom Radojičićem, dala je predsjednica Cvijanović u okviru projekta demografskog razvoja i populacione politike  – kazala je Golić, naglašavajući da se radovi izvode u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo RS.

U Banjoj Luci je kroz prošli projekat „Energetske efikasnosti“, prema njenim riječima uloženo 3,1 milion KM, a u okviru obnove objekata koja je trenutno u toku – 3,2 miliona KM.

  • Po završetku ove druge faze projekta, Banja Luka će dobiti preko 9,5 miliona KM od Vlade RS zajedno sa kreditnim sredstvima Evropske banke i bespovratnim sredstvima međunarodnih fondacija – zaključila je ona.

Predsjednica Cvijanović kazala je da su republičke institucije tu kao podrška programu proširenja kapaciteta za predškolsko vaspitanje, koje je napravio gradonačelnik Radojičić i njegov tim.

-Zadovoljna sam što je sve uklopljeno u veliku inicijativu i program koji se odnosi na populacionu politiku RS. Svakako nam je jedan od fokusa i predškolsko vaspitanje ali i ukupna obrazovna sfera. Svi ostali segmenti su vezani za cilj da se bolje živi, da se otvaraju nova radna mjesta, da imamo adekvatniju infrastrukturu i bolje komunalne usluge – zaključila je Cvijanović.

V.d. direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Andrea Dorić kazala je da se po prvi put od izgradnje sedamdesetih godina prošlog vijeka – radi značajnija rekonstrukcija vrtića „Naša djeca“.

  • U ovoj jednoj od najvećih predškolskih ustanova u gradu trenutno je smješteno oko 200 mališana, koji će, po završetku obnove objekta, dobiti dosta bolje uslove za boravak – navela je ona.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!