Šeranić najavio strože mjere u slučaju nastavka rasta broja oboljelih

312

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se, ako broj zaraženih virusom korona nastavi da raste ovim tempom, vrlo brzo mogu očekivati restriktivnije mjere, te da su sve opcije na stolu, uključujući i policijski čas.

“Ipak, nadam se da će postojeće mjere biti ispoštovane i da ćemo vidjeti zaustavljanje trenda rasta zaraženih”, rekao je Šeranić za ATV.

On je naveo da je po uvođenju restriktivnijih mjera u posljednje vrijeme sada cilj da se na pogoršanje situacije odgovori adekvatno, pojedinačno i društveno.

Šeranić je rekao da je, prema posljednjim informacijama, na respiratorima 20 oboljelih od virusa korona, među kojima i lice koje ima 31 godinu.

“Bolnički sektor je popunjen nekih 80 do 90 odsto kada je riječ o trenutnim kapacitetima, a postoje i dodatni kapaciteti”, naveo je Šeranić.

On je naglasio da je, osim borbe sa virusom, važno organizovati redovnu zdravstvenu zaštitu za druga oboljenja.

“Ali, ako se ovakav tempo zaraze nastavi moraćemo da idemo samo na hitno pružanje zdravstvene usluge da bismo očuvali zdravstvene radnike i osoblje koji su osam mjeseci izloženi pritisku kada je riječ o virusu”, napomenuo je Šeranić i dodao da je danas bilo 12 zaraženih zdravstvenih radnika, ali da se oni nisu zarazili unutar zdravstvene ustanove.

On je najavio da će biti ispitano kako su u pojedinim lokalnim zajednicama tamošnji krizni štabovi davali dozvole za okupljanja više od 50 lica, poput svadbi.

“Biće u tom smislu tražena odgovornost lokalnih vlasti koje su prekršile odredbe Republičkog kriznog štaba”, naglasio je Šeranić i pojasnio da su lokalne vlasti bile dužne da donose restriktivnije mjere, a nikako da ih ublažavaju.

U vezi sa održavanjem lokalnih izbora, Šeranić je rekao da nije problem organizovati glasanje, ali da treba pronaći način kako će ono biti organizovano za veliki broj zaraženih, jer je to ljudsko pravo.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!