“Mjere moraju da budu uravnotežene kako ne bi izazvale druge probleme”

462

– Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je za RTRS da sve mjere koje se donose u cilju sprečavanja širenja virusa korona moraju da budu uravnotežena kako ne bi izazvale druge probleme u odnosu na one primarne – zdravstvene.

“Moramo voditi računa prvo o zdravlju stanovništva, ali isto tako o ekonomskim i socijalnim prilikama. Ako bismo potpuno “zatvorili život” – zabranili rad ugostiteljstva, fabrika, usluga i slično, onda bismo za, možda 50 manje oboljelih imali 1.000 manje zaposlenih”, rekao je Radojičić.

On je naveo da je u periodu pandemije, uz brigu o životu i zdravlju stanovništva, izdefinisan i, kako je rekao, cilj broj tri, koji se odnosi na ekonomske i socijalne prilike.

“Prema tome, svaka mjera mora biti uravnotežena kako ne bi izazvala druge, veće probleme u odnosu na one zdravstvene. Dakle, osnovna preporuka je da se smanji broj kontakata. Došlo je hladnije vrijeme, više ljudi boravi u zatvorenim prostorima i ovo je period u kojem ima i više proslava. Sve su to uslovi za širenje virusa. Ukoliko smanjimo broj kontakata smanjićemo i broj zaraženih i pritisak na zdravstvene ustanove”, istakao je Radojičić.

On je podsjetio da je povećan broj zaraženih u Banjaluci, te da je sa današnjim danom aktivno preko 1.000 slučajeva. Dodao je da je Gradski štab danas utvrdio dodatne preporuke uz mjere koje je juče naložio Republički štab.

Radojičić je istakao da je bitno da svaki građanin, koji se zarazi ili sumnja da je zaražen, može odmah da dobije primarnu zdravstvenu zaštitu.

Naveo je da se već dva mjeseca, u očekivanju novog talasa, odnosno porasta broja zaražanih, zajedno sa Domom zdravlja, radilo na nekoliko bitnih stavki.

“Već je u funkciji posebna školska ambulanta, a od juče i Kovid ambulanta u Docu, u objektu u kojem je odvojena primarna zaštita za sve koji su pozitivni. Radimo na još jednom objektu koji će biti osposobljen u najskorije vrijeme, a to je ambulanta za suspektivne slučajeve, odnosno osobe sa respiratorim tegobama koje sumnjaju da imaju kovid, ali za koje to još nije potvrđeno. Taj objekat bi trebalo da bude pored kovid ambulante u Docu”,  naglasio je gradonačelnik Banjaluke.

Radojičić je podsjetio da je Gradski štab naložio masovnu dezinfekciju u gradu.

 

“Gradska Civilna zaštita će u narednih nekoliko dana izvršiti dezinfekciju, ne samo Gradske uprave, već i vrtića, dnevnih centrara, domova za stare, domova za djecu i omladinu, te u zajednicama etažnih vlasnika. Civilna zaštita će blok po blok, naselje po naselje, izvršiti sistematsku preventivnu dezinfekciju javnih prostora”, istakao je on.

Radojičić je naveo da je od poslovnih subjekata zatraženo da, najkasnije u nedjelju, izvrše masovnu profesionalnu dezinfekciju prostora.

Kada je riječ o ugostiteljskim objektima i drugim uslužnim djelatnostima, gradonačelnik Banjaluke je istakao da je naložena nulta tolerancija prema kršenju mjera.

“Ukoliko je neki ugostiteljski objekat prekršio mjeru biće svakodnevno kontrolisan, a ako ponovi prekršaj biće zatvoren”, poručio je Radojičić.

Radojičić, koji je i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka, podsjetio je da je ova stranka obustavila sve predizborne skupove u gradu.

“Mislimo da je zdravlje na prvom mjestu i da je važnije od bilo kakvog predizbornog skupa”, poručio je on.

(RTRS)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!