Radojičić: Situacija pogoršana, preporučujemo obustavu javnih okupljanja

593

Banjalučki Gradski Štab za vanredne situacije preporučuje obustavu bilo kakvih javnih okupljanja na području grada zbog pogoršanog epidemiloškog stanja.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluka, rekao je da se nisu odlučili na zabranu okupljanja, jer bi to neko mogao protumačiti kao političku odluku, iako je situacija zrela za to.

Dodao je da Gradski štab takođe nalaže strogu kontrolu bilo kakvih posjeta domovima za stara lica, kao i izlazak ovih lica, a starijim licima se preporučuje smanjenje kretanja.

“Smatramo izuzetno važnim da djeca nastave sa pohađanjem školskih i predškolskih ustanova”, kazao je Radojičić.

Istakao je da režim javnog gradskog prevoza neće biti redukovan dok god škole i preduzeća rade.

Radojičić je dodao da je u Banjaluci došlo do pogoršanja epidemiološke situacije.

“Prije dva mjeseca smo procjenili da će u ovom periodu doći do pogoršanja. U ovom momentu imamo više 1.000 zaraženih građana”, rekao je Radojičić.

Dodao je da je cilj Gradskog štaba je sačuvati zdravlje stanovništva, drugi cilj je očuvanje zdravlja stanovništva koji pripadaju rizičnim skupinama, treći cilj je minimizacija ekonomskih posljedica ekonomije.

Grad će organizovati i finansirati masovnu dezinfekciju svih javnih zatvorenih ili korištenih prostora, na javnim površinama i u zajednicama etažnih vlasnika. Svim ostalim se nalaže da u sopstvenoj organizaciji do ponedjeljka izvrše dezinefkciju u svojim prostorima.

Savjetuje se svim poslodavcima da organizuju rad od kuće svim licima za koje je to moguće.

Radojičić je dodao da su naložene strože kontrole ugostiteljskih objekata.

“Oni kod kojih se utvdi jedan prekršaj biće kontrolisani svakodnevno”, naveo je Radojičić.

Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja Banjaluka, kazala je da je do sredine septembra situacija bila stabilna, ali poslije se drastično pogoršava, pa u toku jednog radnog dana ima i 100 novih slučajeva.

Ona je dodala da do širenja nije dolazilo u školama i vrtićima nego u porodičnim kontaktima.

“Apelujemo da se nivo odgovornosti mora povećati, građani moraju biti svjesni da virus postoji. Šta će se dalje dešavati zavisni od nas. Svako pogoršanje epidemiooške situacije viši pritisak na zdravstvene ustanove”, navela je Todorović i zamolila građane da se pridržavaju mjera.

Todorović je rekla da je u Banjaluci trenutno 1.619 osoba u kućnoj izolaciji, dok je kod 1.001 lica virus aktivan., 6.5 % razvije tešku kliničku sliku.

“Naši stariji sugrađani se najviše pridržavaju mjera, 2,11 odsto zaraženih je između 0 do 9 godina, do 19 godina je oko 15% zaraženih, najveći broj pozitvinih lica je prisutan kod osoba između 20 i 60 godina”, pojasnila je Todorovićeva.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!